BiH
0

Ministar Ahmetović: “Divjak se mora vratiti u BiH”

Sarajevo-x.com
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović reagovao je na vijest o lišenju slobode penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, koja ga je iznenadila u noći sa četvrtka na petak, za vrijeme službenog boravka u Madridu.

Ministar sigurnosti ogorčen je hapšenjem bosanskohercegovačkog državljanina, koji je na zahtjev srbijanskog pravosuđa lišen slobode na aerodromu u Beču. “Krajnje je vrijeme da srbijansko pravosuđe dostavi bh. institucijama spisak naših državljana koji se terete da su počinili ratne zločine. Zbog srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine i difuznih potjernica proslijeđenih prema drugim zemljama , privode se najistaknutiji predstavnici naše države, među kojima je svakako Jovan Divjak”, naglasio je ministar Ahmetović.

Ministar Ahmetović je posebno istaknuo da zločini za koje se tereti Jovan Divjak nije priznao nijedan strani sud, te potcrtao da je general Divjak do sada više puta prelazio granicu Bosne i Hercegovine, kojom prilikom nije imao nikakvih neugodnosti.

“Zbog umiješanosti u slučaj “Dobrovoljačka” prošle godine je uhapšen i ratni član Predsjedništva BiH doktor Ejup Ganić u Londonu. Nakon višemjesečne sudske borbe, londonski sud ga je odbio izručiti Srbiji, te je vraćen u BiH. Vjerujem da će general Divjak biti vraćen kući što prije, te da neće biti izložen daljnjem stresu i dugotrajnom pravosudnom postupku”, istakao je ministar Ahmetović.

Podsjećajući da je upravo Ministarstvo sigurnosti BiH radilo na potpisivanju multilateralnih sporazuma između BiH, Srbije i Hrvatske, prema kojima se državljaninu jedne od potpisnica sudi u državi u kojoj se osoba nalazi, ministar Ahmetović je dodao da "iskreno vjeruje da će se Divjak vratiti u BiH, u što kraćem vremenskom roku", te je podsjetio na slučaj Ilije Jurišića, koji je proveo skoro dvije godine čekajući odluku o povratku u BiH.

"Bosna i Hercegovina i njeni stanovnici ne smiju zaboraviti šta je Divjak uradio kao general Armije BiH u ratu, kao ni njegov mirnodopski i humanitarni angažman poslije ratu u udruženju 'Obrazovanje gradi BiH'", podcrtao je ministar Ahmetović, navodi se u saopštenju.