BiH
0

Podrška Divjaku stiže sa svih strana

Sarajevo-x.com
Brojne reakcije stigle su na našu adresu nakon informacije da je u Austriji uhapšen general Jovan Divjak.

Osude ovog čina uputile su brojne organizacije, institucije i pojedinci, a iz Gradske uprave Grada Sarajeva pozvali su građane na mir i dostojanstvo te podsjetili da je Divjak bio simbol herojske odbrane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, ali i postratne obnove bh. društva, kojoj se posvetio vođen plemenitom idejom da su djeca žrtava rata naša trajna briga.

Iz Stranke za BiH najoštrije su osudili hapšenje, kao i Udruženje penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH.

Koordinacioni odbor boračkih udruženja Kantona Sarajevo tim povodom je sazvao vanredni sastanak svih predstavnika, a ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i bivši general Armije RBiH Nedžad Ajnadžić kazao je: "Istinske patriote Bosne i Hercegovine kakav je bivši general Armije Republike BiH Jovan Divjak ne bi trebale biti zadržavane na međunarodnim aerodromima sada kada imamo viznu liberalizaciju".

Dodao je da ne misli da je Divjak odgovoran za bilo šta kao i da vjeruje da još ima mogućnosti da Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo pravde BiH daju adekvatne odgovore za ovakve dileme.

"Mi ćemo svoju reakciju iskazati na dostojanstven način", dodao je Ajnadžić.

"Hapšenje generala Divjaka predstavlja još jedan atak zvaničnog Beograda na časnu i ustrajnu borbu svih pripadnika Armije BiH vođenu protiv nadmoćnijeg agresora u nepovoljnim uslovima nametnutog rata od Miloševićevog režima i impotentne međunarodne politike prema agresiji na BiH", navodi Socijaldemokratska unija BiH u saopćenju za javnost.

"Kako tada, tako i danas svi BiH patrioti, protagonisti i čuvari ideje o suvernosti i međunarodnopravnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine i dalje predstavljaju kost u grlu svim onim dezintegrativnim snagama kako u BiH, tako i u Srbiji i šire", ističe SDU.

Kako se dodaje, beogradskim stratezima, predvođenim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem izgleda ide naruku i politička kriza u BiH koja traje već mjesecima, te hapšenjem generala Divjaka žele da još više prodube poljuljane međunacionalne odnose u BiH, očigledno radi međunarodne diskreditacije smisla postojanja države Bosne i Hercegovine.

Umjesto što raspisuju potjernice za bosanskohercegovačkim patriotama pokušavajući na taj način destabilizirati kompletan region, Specijalno tužilaštvo Republike Srbije za ratne zločine bi trebalo da se okrene domaćem terenu i Haškom tribunalu izruči osumljičene za ratni zločin i zločin genocida Gorana Hadžića i Ratka Mladića.