Nove reakcije na hapšenje Divjaka
0

"Ponovo se otkrilo pravo lice zvaničnog Beograda"

Sarajevo-x.com
Iznenađeni smo i ogorčeni hapšenjem generala Jovana Divjaka, dokazanog patriote, profesionalnog vojnika i časnog čovjeka kojeg poštuju svi građani BiH bez obzira na nacionalnost, saopćila je danas Stranka demokratske akcije.

"Vjerovali smo da je prošlo vrijeme neutemeljenih međunarodnih naloga iz Srbije za hapšenje bh. građana te da se slučajevi Jurišić i Ganić više neće ponoviti, kaže se u saopćenju.

SDA poziva vlasti Srbije da povuku zahtjev za hapšenje pa da se ovaj i svi drugi slučajevi rješavaju u duhu sporazuma između dviju vlada.

"Divjak je svojim humanitarnim radom i pomaganjem stipendiranja stotinama djece i studenata pokazao i dokazao da etikete navodnog zločinca koje mu se pokušavaju staviti na teret ne idu uz njegovo ime", kaže se u saopćenju Udruženja "Žene ženama".

Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine oštro je osudio hapšenje penzioniranog brigadnog generala Armije Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka.

"Poslije slučaja Ganić, zvanični Beograd je i hapšenjem generala Divjaka još jednom pokazao svoje pravo lice", kaže se u saopćenju SBB-a.

U SBB-u smatraju da se i na ovom slučaju jasno vidi da i današnja Srbija ne odustaje od progona heroja koji su branili Bosnu i Hercegovinu od brutalne agresije.

"Vrijeme je da bh. vlasti, koje su dosad indolentno posmatrale progon branitelja, iskoriste mehanizme države i zaštite najbolje sinove BiH od terora Miloševićevih metoda", ističu iz SBBBiH.

Svi pripadnici Armije BiH, učesnici odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, zaprepašteni su hapšenjem istaknutog pripadnika ABiH, generala Jovana Divjaka, izjavio je danas u Sarajevu Muhamed Šabanović, direktor Fondacije "Za istinu, pravdu i dostojanstvo", nakon vanrednog sastanka u povodu hapšenja generala Divjaka u Beču zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

"Zaprepašteni smo načinom na koji se dogodilo hapšenje te tražimo da se svi pravosudni organi BiH što prije uključe u oslobađšanje našeg generala", kazao je Šabanović, prenoseći zajedničku izjavu nakon sastanka kome su prisustvovali predstavnici svih udruženja koja okupljaju boračku populaciju s područja Kantona Sarajevo, odnosno ratnog Prvog korpusa Armije BiH, kao i svih ratnih brigada ovog korpusa.

Izražena je puna osuda zvaničnih organa BiH, prije svega Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva pravde BiH, jer su oni jedni od odgovornih budući da na pravi način nisu iskoristili mogućnosti koje su postojale nakon završetka slučaja Ejupa Ganića.

"Imali su veoma jasnu pravnu situaciju da se ovaj slučaj ne dogodi", kazao je Šabanović.

On je uputio zajedničku poruku svih učesnika današnjeg sastanka da je ovo "zadnji slučaj".

"Mi više nećemo dozvoliti da iko hapsi bilo koga. Mi jesmo na fonu mira, mi jesmo na fonu pomirenja, ali ne želimo da budemo taoci velikosrpskih interesa. Također, apsurd je da u situaciji kada je već nekoliko mjeseci u funkciji bezvizni režim, pripadnici ABiH se osjećaju kao u zatvoru u svojoj državi. To nećemo dozvoliti", naglasio je Šabanović.

"Namjera Republike Srbije je da putem ovakvih neutemeljenih optužnica sebe predstave kao žrtvu", navedeno je u saopćenju Saveza demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata.

Naveli su i da je akcija u Dobrovoljačkoj bila legitimna akcija oslobađanja otetog predsjednika države, a hapšenje Divjaka je dokaz da vlast u Beogradu i dalje provodi Miloševićevu politiku samo na mnogo perfidniji način.

U Savezu smatraju da je ovo isključiva odgovornost državnih ministarstava pravde, vanjskih poslova i sigurnosti, jer su, kako kažu, odavno trebali poslati pravno mišljanje koje ima BiH u slučaju Dobrovoljačke Evropskoj uniji i evropskij policiji u Bruxellesu.

Pozvali su sve bivše pripadnike Armije RBiH, patriote i građane BiH da sutra, 5. marta, u 13 sati dođu ispred zgrade Ambasade Austrije u Sarajevu i mirnim protestom zatraže oslobađanje generala Divjaka.

"Suosjećamo s našim generalom i njegovom porodicom dajući im punu podršku u borbi na putu do istine", rečeno je na kraju saopćenja.