"Sloboda za branitelja"
0

FOTO / Protesti podrške Jovanu Divjaku u Berlinu i Beču

Sarajevo-x.com
Društvo za ugrožene narode - Internacional, zajedno s udruženjima građana BiH u Austriji, organizovalo je danas proteste povodom hapšenja Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije BiH, javlja BIRN - Justice Report.

Pod motom "Sloboda za branitelja Sarajeva Jovana Divjaka", protesti su održani u Berlinu ispred ambasade Republike Austrije.

Jasna Čaušević, predstavnica Društva za ugrožene narode za BIRN Justice Report je izjavila da je više od 100 okupljenih građana predalo apel izaslaniku Ambasade Austrije u Berlinu za hitno puštanje na slobodu generala Divjaka.

"Hapšenje branitelja Sarajeva prošlog četvrtka u Beču je sramota za cijelu Evropu. Danas smo iz Ambasade Republike Austrije dobili obećanje da će sudovi u toj zemlji učiniti sve da ovaj slučaj što prije bude ispitan i general Divjak pušten na slobodu", kazala je Čaušević dodavši da će se u narednim danima organizovati protesti i u drugim gradovima Evrope.

Jovan Divjak je uhapšen 3. marta na austrijskom aerodromu po Interpolovoj potjernici koju je Republika Srbija raspisala zbog optužbe da je učestvovao u događajima u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, kada se kolona Jugoslovenske narodne armije (JNA) povlačila iz grada, a kada je stradalo nekoliko osoba.

Za događaje u Dobrovoljačkoj ulici, Tužilaštvo Srbije vodi istragu i osumnjičeno je nekoliko državljana BiH, među kojima je, prema dostupnim informacijama, i Divjak.

Zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici, prošle godine uhapšen je i Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH, na aerodromu u Londonu. Nakon nekoliko održanih ročišta, britanski sud je odbio zahtjev Srbije za njegovo izručenje, obrazloživši da se radi o zloupotrebi procesa i procedurama koje se koriste u “političke svrhe”.

Ganić je uhapšen na osnovu takozvane difuzne potjernice, a na osnovu čega je uhapšen Divjak, još uvijek se ne može tačno utvrditi.

"Ovakva hapšenja više ne smiju da se dešavaju. To je smiješna praksa Republike Srbije i politike koju ta država vodi. Na mjestu Jove Divjaka trebao bi da bude Ratko Mladić. To se već dugo očekuje od Srbije i to je njen domaći zadatak koji ona nikako da ispuni", rekla je Čaušević.

Osim u Berlinu, za danas popodne ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u Beču takođe su zakazani protesti za oslobođenje Divjaka.

Među organizatorima protesta u Austriji su predstavnici Centra savremenih inicijativa (CSI) koji su uputili protestno pismo predsjedniku Austrije, saveznom kancelaru, ministrima pravde, unutrašnjih i vanjskih poslova, zahtijevajući puštanje na slobodu Divjaka, kako bi se spriječila "još veća nepravda i osramoćenje austrijskog pravosuđa".

Osvrćući se na odluku britanskog suda u slučaju Ejupa Ganića, iz CSI-a ističu da je "neshvatljivo" zašto se austrijsko pravosuđe "upušta u istu pustolovinu", i privodi generala Divjaka.

"Postavlja se pitanje da li je general Divjak, koji se zalagao za ljudska prava i borio protiv opsade Sarajeva, možda zamijenjen sa generalom Ratkom Mladićem, koji se smatra jednim od glavnih krivaca za genocid i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini", navode u CSI-u.