BiH
133

Uklanjaju se objekti na Grbavici, očekuje se nastavak izgradnje Južne longitudinale

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Druga faza izgradnje Južne longitudinale u Sarajevu će se nastaviti nakon provedbe tenderske procedure i izbora Izvođača radova, potvrđeno je za Klix.ba u Direkciji za ceste Kantona Sarajevo.

Uklanjanje svih privremenih i nelegalnih objekata koji se nalaze na trasi Južne longitudinale je u završnoj fazi. To se može vidjeti na dijelu ceste od stadiona Grbavica prema naselju Hrasno.

"Druga faza izgradnje Južne longitudinale će se nastaviti nakon provedbe tenderske procedure i izbora Izvođača radova. Evaluaciona komisija Ministarstva saobraćaja - Direkcije za puteve KS je završila sve potrebne aktivnosi na provedbi tenderske procedure i istu uputila EBRD-u na saglasnost", kazali su nam u Direkciji za ceste KS.

Nakon dobijanja saglasnosti od EBRD-a pristupit će se potpisivanju Ugovora sa Izvođačem radova, te uvođenju Izvođača radova na gradilište najkasnije 30 dana po potpisivanju Ugovara.

Novac za realizaciju nastavka izgradnje Južne longitudinale ranije je obezbjeđen iz kreditnih sredstava EBRD-a.

Dionica na izgradnji Južne longitudinale je od skretanja za Vraca (spoj sa ovim dijelom koji je urađen) do pekare AS (skretanje za Hrasno). Na ovoj dionici postoji problem, jer je potrebno izmještanje zgrade sa 66 stanova koja se nalazi u ulici Grbavička od broja 62 do 68.

Podsjećamo da je izgradnja nove zgrade bila najavljena za proljeće ove godine, ali je očigledno trebalo mnogo više vremena zbog komplikovanosti administrativnih procedura.

Kako su nam rekli u Direkciji za ceste Općina Novo Sarajevo provodi proceduru oko usvajanja Urbanističkog projekta, a Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo provodi aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za zamjenski objekat.

Novac za izgradnju zamjenskog objekta je obezbjedilo Ministarstvo saobraćaja KS. Građevinska vrijednost izmještanja zgrade je oko tri miliona KM.