BiH
58

Ukinuta savjetnička mjesta u GRAS-u i Toplanama

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odluku Skupštine Kantona Sarajevo kojom su ukinute savjetničke pozicije u KS ispoštovali su GRAS i Toplane Sarajevo, dok se Nadzorni odbor Sarajevogasa danas treba izjasniti o ovom pitanju.

Skupština Kantona Sarajevo naložila je javnim preduzećima da izvrše izmjene u organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevu do 4. aprila.

Nakon izmjena zakona kojim su ukinuta savjetnička mjesta u kabinetima ministara i direktora javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, Skupština je javnim preduzećima dala rok do 4. aprila kako bi izvršili izmjene u sistematizaciji radnih mjesta.

Kako saznaje Klix.ba, odluku Skupštine Kantona Sarajevo ispoštovali su GRAS i Toplane Sarajevo, dok se Nadzorni odbor Sarajevogasa danas treba izjasniti o ovom pitanju.

Većina javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo u pravilnicima o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nije imala predviđena mjesta za savjetnike ili konsultante.

Kako nam je rečeno iz Toplana Sarajevo, u ovom javnom preduzeću su ukupno dvije osobe bile zaposlene na funkcijama savjetnika/konsultanta, a na redovnoj sjednici Nadzornog odbora održanoj 25. marta razmatrana je i donosena odluka o izmjenama o organizaciji radnih mjesta i te osobe će u skladu sa zakonom biti prebačene na druge pozicije.

Kako su nam saopćili iz javnih preduzeća, savjetnike u pravilnicima o sistematizaciji radnih poslova nisu imali KJKP Tržnice i pijace, Centar Skenderija, PD Butmir, Sarajevo šume i Veterinarska stanica.

Prošle sedmice iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo potvrđeno nam je da je u toku realizacija Zaključka Skupštine Kantona Sarajevo, te da će osobe čija radna mjesta budu ukinuta biti raspoređene na druge poslove.