"Pozdrav iz Titove za Bg"
369

Uk se obratio Šapiću o ideji da izmjesti Tita u Kumrovec: Sarajevo će ponosno preuzeti njegovu ostavštinu

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo reagovao je na izjave Aleksandra Šapića koji je najavio inicijativu da se kosti Josipa Broze Tita izmjeste iz Kuće Cveća u Beogradu te premjeste u njegov rodni Kumrovec. Uk kaže da Tito neće ostati bez doma jer je Sarajevo grad koji se ponosi nasljedstvom partizana.
"Pokrenut ću inicijativu da jednom za svagda završimo sa tom Kućom cvijeća, i da Josipa Broza vratimo tamo u Kumrovec, odakle je došao, a da Kuća cvijeća bude mjesto gde će počivati ​​najveći srpski velikani, da to bude muzej srpske historije", napisao je Šapić na svom Instagram profilu.

Tim povodom oglasio se Uk poručivši da Tito neće ostati bez doma te da "postoji jedan antifašistički grad koji se diči nasljedstvom partizana, a to je Sarajevo".

"Ukoliko, gospodine Šapić, zaista imate namjeru sprovoditi svoju zamisao da Beograd po mjeri svoje ideologije gurnete još dublje u nacionalističke fantazije, ostaci Josipa Broza Tita neće ostati bez doma. Postoji jedan antifašistički grad koji se diči nasljedstvom partizana i jednog od najvećih antifašističkih pokreta u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, ali i po antifašističkom otporu bolesnim ideologijama u skorijoj prošlosti, a koji će ponosno preuzeti ostavštinu Tita i skrbiti o njoj kako dolikuje, a to je Sarajevo", napisao je Uk na svom Facebooku.

Uk piše i to da će u Sarajevu uvijek biti mjesta za ostavštinu Tita, što potvrđuje i činjenica da centralna ulica nosi upravo njegovo ime.

"Sarajevo nema razloga da se stidi svoje prošlosti. Pozdrav iz Titove za Beograd", uputio je Uk Šapiću.