Dok nevini ginu
160

Ujedinjenje ili nestanak: Ima li nade za rješenje izraelsko-palestinskog pitanja

M. Gušić
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Višednevne tenzije u Jerusalemu, koje su eskalirale raketnim napadima Izraela na pojas Gaze u kojem je poginulo 22 Palestinaca, od kojih devetero djece, ponovo su ovaj dio svijeta dovele u fokus međunarodne javnosti.

Sukob Izraelaca i Palestinaca traje od kada postoji i Izrael, a posljednji sukob, kako je za Klix.ba pojasnio historičar i politički analitičar Jahja Muhasilović, počeo je prije nego što je eskalirao nasilje oko džamije Al-Aqsa.

"Pozadina je to što je do 2. maja dat ultimatum za iseljenje za šest porodica koji žive u naselju Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu, koji je po razgraničenju iz 1967. godine pripao Palestincima. Izraelska vlada već decenijama ignoriše tu odluku i na tu lokaciju šalju svoje doseljenike koji su financirani pretežno sredstvima jevrejske dijaspore. Naseljavaju ih na istočnu obalu i tako konkretno krše Međunarodno pravo", kaže Muhasilović.

Zadnja provokacija

Neki doseljenici već su se preselili u tu ulicu i žive u susjedstvu Palestinaca kojima prijeti deložacija i da se njihove kuće moraju srušiti.

"Tih šest porodica, one su već bili izbjeglice, kada su doselili tu sedamdesetih godina prošlog vijeka i sad opet moraju biti izbjeglice. Zbog toga su organizirani protesti koji su trajali nekoliko dana, a vlasti Izraela su ih je ignorisale. Zadnja provokacija se desila kada su izraelski vojnici tokom 26. i 27. noći ramazana upali u kompleks Al-Aqse gdje je u tom trenutku bilo oko 90 hiljada vjernika koji su klanjali teravih namaz", ističe Muhasilović.

Nasilje izraelskih vojnika koje je potom uslijedilo navelo je da i Gaza stane na stranu Zapadne obale, a Hamas je, prema Muhasilovićevim riječima, napao Izrael tzv. "bomba balonima" što je uzrokovalo izraelski odgovor bombardovanjem Pojasa Gaze.

Standardna priča

"Osude su mlake. Pretežno su to izjave da se situacija deeskalira, da se vrate mirovni procesi. Znači standardna priča. Osuđuje se nasilje i poziva se na mir. Što se tiče reakcija iz islamskog svijeta to je standardno na što su Palestinci i navikli. Obično završi sa osudama i kritikovanjem Izraela", ističe Muhasilović.

Naglasio je da je jedino Turska pozvala islamski svijet na neku odlučniju akciju.

"Turska, međutim, sebi može priuštiti odlučniju akciju bez pomoći islamskog svijeta. Nek sama demonstrira da je odlučna o tom pitanju i nešto uradi, a ne da pozivaju islamski svijet na reakciju, a znaju da te reakcije neće biti i onda se sakrivaju iza toga kao evo mi smo nešto pokušali. Naravno igra se i na sentiment unutrašnje populacije Turske, gdje je ovo pitanje vrlo senzibilno", podcrtava Muhasilović.

Posebno je podcrtao činjenicu da je indikativno da zadnjih pet godina Izrael ovakve stvari radi u toku muslimanskog mjeseca ramazana.

Superiornija pozicija

"Najčešće su to neki probni baloni da se vide reakcije Palestinaca, svijeta, muslimanskih zemalja. Ne mislim da će se izraelsko - arapski sukob okončati u skorije vrijeme. Mirovni procesi, koji su nekada postojali, sada već godinama ne postoje. Izrael misli da tu ima superiorniju poziciju i da nema potrebe da ulazi u bilo kakve pregovore. Arapski lideri su podijeljeni između sebe tako da ni oni nemaju jasnu viziju kako bi uopće ti pregovori trebali izgledati. Izrael zbog takve situacije sebi kupuje vrijeme tako što naseljava jevrejske doseljenike u Palestinu i tako mijenja demografsku strukturu na tom dijelu", naglašava Muhasilović.

Za kraj, Muhasilović je rekao da Palestinci, ako žele ozbiljno pristupiti rješavanju svog problema moraju se politički ujediniti.

"Pri tome mislim na ujedinjenje Hamasa i Fataha i da pronađu zadovoljavajući modus za koji će se oni javno zalagati. Do tada nema nikakve Palestine, do tada imamo Zapadnu obalu i Gazu, Hamas i Fatah. Izrael to obilato koristi. Drugo je lobiranje po islamskim zemljama i određenim evropskim zemljama. EU je jasno rekla da ne podržava izraelska naselja na Zapadnoj obali. To je sad odlična adresa za palestinski lobi da se na tom fonu nešto uradi. Ali se prvo moraju organizirati", zaključuje Muhasilović.