BiH
2

UIO: Prvi izvještaj za akciju "Meso" Tužilaštvu proslijeđen 2011. godine

Klix.ba
Aktivnosti koje se dešavaju danas na terenu a povezane su sa akcijom kodnog naziva "Meso" rezultat su rada službenika Uprave za indirektno oporezivanje, koji su u prethodnih nekoliko godina istražili određene nepravilnosti kad je u pitanju prometovanje mesa i mesnih prerađevina kod nekoliko poreskih obveznika, nakon čega su pripremili izvještaje i proslijedili Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Prvi izvještaj proslijeđen je Tužilaštvu BiH 2011. godine, nakon čega su izvršene još dvije dopune osnovnog Izvještaja u toku 2013. i 2014. godine. Tim izvještajima obuhvaćeno je ukupno 20 osoba, od čega 14 fizičkih lica i šest pravnih lica, koja se sumnjiče da su počinila veći broj krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza.

Procjenjuje se da je Budžet BiH oštećen za nešto više od 11 miliona KM, po osnovu sumnje da su počinjena krivična djela organizovanog kriminala, poreske utaje, neplaćanja poreza, pomaganja u činjenju krivičnih djela, krivotvorenja poslovne dokumentacije i uništavanja poslovne dokumentacije. Kroz veremenski period od nekoliko godina, službenici UIO iz Sektora za provođenje propisa i Sektora za poreze, vršili su kontrolne aktinosti na terenu. Inspektori u Sektoru za poreze vršili su kontrolu poslovanja firmi koje su predmet Izvještaja, ali svih ostalih firmi koje su bile poslovni partneri firmama koje su sastavni dio Izvještaja koji je proslijeđen Tužilaštvu BiH. Vrlo je važno za naglasiti da je UIO spriječila i određenje zahtjeve za povrat PDV-a, koje su tražile neke od kompanija koje se nalaze u Izvještajima proslijeđenim Tužilaštvu BiH. Uz saradnju sa kolegama iz SIPA-e, a uz vodstvo cijelog predmeta od strane Tužilaštva BiH krajnji rezultat je današnje privođenje svih osumnjičenih lica", saopćeno je iz UIO.