{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na obavještajni razgovor u SIPA-u priveden i jedan inspektor UIO BiH

30.6.2014. u 13:01
1
1
Na obavještajni razgovor u SIPA-u priveden i jedan inspektor UIO BiH
1
Na obavještajni razgovor u SIPA-u priveden i jedan inspektor UIO BiH
Uprava za indirektno oporezivanje BiH aktivno učestvuje u akciji kodnog naziva “Sailor”, koju su po nalogu Tužilaštva BiH započeli pripadnici SIPA-a. UIO je izdala nalog za kontrolu poslovanja kompanije AX Tropic d.o.o. iz Banje Luke, a po završetku kontrole će biti poznate sve činjenice o eventualnom pokušaju utaje PDV-a na otpis zaliha koje su uništene u toku poplava koje su zadesile Banju Luku.
U konkretnom slučaju postoji sumnja da je obveznik prijavio da su mu uništene sve zalihe robe u poplavama, te po tom osnovu zatražio da mu se otpiše PDV na uništene zalihe, međutim stvarna situacija na terenu je bila takva da sve zalihe nisu uništene, već je dio robe izmješten na drugo mjesto.

"Podsjećam, UIO je od aprila 2014. godine uvela dodatak uz PDV prijavu, D-PDV, koju svaki mjesec podnose poreski obveznici. U dodatku uz PDV prijavu, između ostalog, obveznici su morali popuniti i polje o stanju zaliha, sirovina i gotovih proizvoda, tako da je UIO imala kompletno prijavljeno stanje zaliha svih poreskih obveznika prije nego što su Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave. To konkretno znači da je vrlo lako otkriti pokušaj da neki poreski obveznik pokuša prikazati da su mu u poplavama uništene zalihe ili sirovine puno veće od onih koje je imao na stanju, prema vlastitim podacima koje je dostavio UIO u svom dodatku uz PDV prijavu za april, a koja se dostavljala do 10. maja, svega nekoliko dana prije poplava u BiH", naveo je u saopćenju za javnost Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Imamo informaciju da je na obavještajni razgovor u SIPA-u u Banjoj Luci priveden jedan inspektor iz Sektora za poreze, koji je na zahtjev gore pomenutog obveznika izašao u ime UIO na popis zaliha poreskog obveznika. Ukoliko se za tog službenika odredi mjera pritvora, UIO će ga suspendovati sa radnog mjesta u skladu sa važećom legislativom, istaknuto je dalje.

Podsjećamo da je UIO u cilju borbe protiv korupcije u svakom saopštenju upućenom javnosti uvijek pozivala sve građane i poreske obveznike da prijave svaku informaciju o utaji carine i PDV-a ili nezakonitom ponašanju naših carinskih službenika i poreskih inspektora. Taj poziv ponavljamo i ovom prilikom i napominjemo da se prijava može uputiti besplatno na broj 080 02 06 07, navedeno je u saopćenju za javnost UIO BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: