BiH
108

U toku akcija kodnog naziva "Meso": Borba protiv kriminala i utaje poreza

Klix.ba
Po nalogu Tužilaštva BiH počela je akcija kodnog naziva "Meso" koja se provodi u više gradova u BiH. Akcija se vodi s ciljem borbe protiv kriminala i višemilionskih poreznih utaja.

Akcijom rukovodi tužitelj Tužilaštva BiH, iz Operativnog štaba akcije, a u aktivnostima na terenu učestvuje više stotina policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indiretne preze BiH (UIO).

O svim aktivnostima direktno se informira i glavni tužitelj Tužilaštva BiH, s obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.

Za navedene višemilionske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima diljem Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano lišenje slobode oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u tri poduzeća.

Među osumnjičenima ima i zvučnih imena iz privrednog i javnog miljea u Bosni i Hercegovini.