Federalna uprava policije
0

Uhapšeno 10 osoba zbog nereda ispred zgrade Vlade FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Policijski službenici Federalne uprave policije uhapsili su deset osoba za koje se osnovano sumnja da su 21. aprila kao aktivni sudionici nasilničkog ponašanja učestvovale u protestnom skupu ispred zgrade Vlade Federacije koji su organizirala boračka udruženja u FBiH.

Za devet uhapšenih postoji osnova sumnje da su počinili krivična djela nasilničko ponašanje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i oštećenje tuđe stvari.

Uhapšeni su A. Š. (1954.), E. S. (1981.), S. Z. (1992.), R. K. (1988.) svi rođeni u Sarajevu; N. A. rođen 1976. u Šahbegovićima, nastanjen u Sarajevu; maloljetnici E. M. (1993.), A. K. (1996.) i E. H. (1994.), svi rođeni u Sarajevu, kao i N. G. rođen 1992. u Kotoru, Crna Gora (državljanin je i BiH), trenutno nastanjen u Sarajevu.

Posljednji uhapšeni je B. M., rođen 1993. u Švedskoj, nastanjen u Sarajevu, koji se sumnjiči da je počinio krivična djela nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe stvari.

U saopćenju iz Federalne uprave policije (FUP) navodi se da su uhapšeni bacali kamenice, komade betona i asfalta u pravcu zgrade Vlade FBiH i policijskih službenika koji su je osiguravali, čime su ugrozili građanski mir, uništili imovinu i povrijedili 23 policijska službenika.

Svih desetero je dalo iskaze, nakon čega su predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na postupanje.

FUP naglašava da je nadležnom tužilaštvu podnesena prijava i protiv N. B., rođen 1968. u Lukama, općina Srebrenica, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela nasilničko ponašanje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i oštećenje tuđe stvari.

N. B. je odbio policijskim službenicima dati izjavu.

Predmet je, uz službenu zabilješku, predat Tužilaštvu Kantona Sarajevo na postupanje.

Istraga u vezi s ovim predmetom se nastavlja.