FUP
0

Još šest uhapšenih zbog nereda ispred zgrade Vlade FBiH

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Nastavljajući aktivnosti na rasvjetljavanju događaja koji se desio 21. aprila 2010. godine za vrijeme protestnog skupa ispred zgrade Vlade Federacije BIH, policijski službenici Federalne uprave policije lišili su slobode još šest osoba

Uhapšeni su: M. S. rođen 1976. godine u Brčkom, H. R. rođen 1959. godine u Repuševićima – Višegrad, Š. S. rođen 1969. godine u Spahićima – Zenica, te M. K. (1971), I. K. (1975) i S. K. (1964), sva trojica rođeni u Vukotićima – Zenica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela: "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. KZ FBiH, "Napad na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti" iz člana 359. KZ FBiH i "Oštećenje tuđe stvari" iz člana 293. KZ FBiH.

Zbog učešća u ranije pomenutim neredima, Kantonalnom tužilaštvu su podnesene prijave protiv A. R. rođenog 1963. godine u Šerićima – Zenica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. KZ FBiH, "Sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje" iz člana 358. KZ FBiH, "Napad na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti" iz člana 359. KZ FBiH i "Oštećenje tuđe stvari" iz člana 293. KZ FBiH te F. M. rođenog 1941. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. KZ FBiH, "Napad na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti" iz člana 359. KZ FBiH i "Oštećenje tuđe stvari" iz člana 293. KZ FBiH.

Postoji osnova sumnje da su se imenovani, učestvujući u protestnom skupu ispred Zgrade Vlade Federacije, koji su 21. aprila 2010. godine organizovala boračka udruženja koja djeluju u Federaciji BiH, nasilnički ponašali i u pravcu zgrade Vlade Federacije BIH i policijskih službenika koji su bili angažovani na obezbjeđenju iste bacali kamenice i komade betona, što je dovelo do ugrožavanja građanskog mira, velikog uništenja imovine, te nanošenja povreda prema policijskim službenicima.

Za A. R. se osnovano sumnja da je aktivno učestvovao u rušenju i oštećenju policijskih ograda i sprječavanju policijskih službenika u vršenju služene dužnosti, što je direktno ili indirektno prouzrokovalo veliku materijalnu štetu te povrede velikog broja policijskih službenika.

Svi predmeti i lica lišena slobode su uz službeni izvještaj predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na daljnje postupanje.

Istraga po predmetnom se i dalje nastavlja, a o rezultatima iste javnost će biti blagovremeno obaviještena, saopšteno je iz FUP-a.