Nastavak istrage
0

Nova hapšenja zbog nereda ispred zgrade Vlade FBiH

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Nastavljajući aktivnosti na rasvjetljavanju događaja koji se desio 21. aprila 2010. godine ispred zgrade Vlade FBIH, policijski službenici Federalne uprave policije lišili su slobode još sedam osoba.

Policija je uhapsila: A. T. rođenog 1976. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. KZ FBiH, "Napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti" iz člana 359. KZ FBiH, "Sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje" iz člana 358. KZ FBiH i "Oštećenje tuđe stvari" iz člana 293. KZ FBiH, E. G. (1987), A. F. (1989) i maloljetnike M. H. (1993) svi rođeni u Sarajevu i A. K. rođenog 1994. godine u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. KZ FBiH, "Napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti" iz člana 359. KZ FBiH i "Oštećenje tuđe stvari" iz člana 293. KZ FBiH, te maloljetnika E. Đ. rođenog 1993. godine u Lineburgu, Njemačka, a nastanjenog u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. KZ FBiH i "Oštećenje tuđe stvari" iz člana 293. KZ FBiH i M. P. rođenog 1978. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela: "Nasilničko ponašanje" iz člana 362. KZ FBiH i "Teška krađa" iz člana 287. KZ FBiH.

Osnovano se sumnja da su imenovani, kao aktivni sudionici nasilničkog ponašanja, učestvovali u protestnom skupu ispred zgrade Vlade FBiH, koji su 21. aprila 2010. godine organizovala boračka udruženja koja djeluju u Federaciji BiH, kojom prilikom su u pravcu zgrade Vlade FBIH i policijskih službenika koji su bili angažovani na obezbjeđenju iste bacali kamenice, komade betona i asfalta, što je dovelo do ugrožavanja građanskog mira, velikog uništenja imovine, te nanošenja povreda prema 23 policijska službenika.

Za M. P. se osnovano sumnja da je pored navedenog, a koristeći nastalu situaciju, iz zgrade Vlade FBiH otuđio određene predmete.

Osobe lišene slobode su nakon uzimanja iskaza predane Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na dalje postupanje.

Istraga na ovom predmetu se i dalje nastavlja, saopšteno je iz Federalne uprave policije.