Postavljene nadzorne kamere
0

Uhapšeni razbojnici koji su studentima u Nedžarićima otimali stvari

Piše: E. G.
Studentski domovi u Sarajevu često su na meti razbojnika koji maltretiraju njegove stanare, oduzimaju im novac, mobitele i ostale vrijedne stvari. Slična razbojništva koja su se dešavala tokom oktobra MUP Kantona Sarajevo je rasvijetlio, ali je pitanje dana kada će se takvo nešto ponoviti.

Policijski službenici su lišili slobode više osoba zbog razbojništva u neposrednoj blizini Studentskog doma u Nedžarićima, a među njima je i nekoliko maloljetnika. Policija je uhapsila R. M. rođenog 1994. godine u Sarajevu i V. V. rođenog 1995. godine u Beogradu, a nastanjenog u Sarajevu. U policiji navode kako su njih dvojica u oktobru počinili tri krivična djela nad stanarima doma. Ovom prilikom je kod počinioca pronađen oteti telefon koji je vraćen jednom od studenata.

Direktor Studentskih domova Sarajevo Emir Kadrić kaže kako uprava zajedno sa studentima radi sve što je u njihovoj mogućnosti da se ovakve stvari ne dešavaju, ali da vrlo često ne mogu utjecati na to da spriječe razbojništva i slična krivična djela.

"Uvjeravam vas da se mi svaki put posvetimo tome. Odgovorno tvrdim da se unutar studentskih domova nikada nije dešavalo da je nekome ugrožen život. Druga stvar je što su domovi i na Bjelavama i u Nedžarićima takvi kakvi su, otvorenog tipa, gdje se dešava da određena grupa ljudi zaustavlja studente, plaši ih i prijeti, i tu mi objektivno ne možemo puno učiniti, osim što možemo zajedno s policijom preduzeti određene mjere. Kada se desio ovaj posljednji slučaj u Nedžarićima, gdje je došlo i do upotrebe hladnog oružja, imali smo vrlo ozbiljan sastanak s policijom i dogovorili određene mjere", rekao je Kadrić za Klix.ba.

On naglašava kako je uprava JU Studentski domovi nakon posljednjeg incidenta postavila videonadzor na spornim mjestima u Nedžarićima, gdje su se dešavala presretanja studenata, a prostor je i dodatno osvijetljen reflektorima.

"Kada je u pitanju posjeta u našim objektima, tu imamo recepcije i recepcioner je dužan kontrolirati svačiji ulazak. Gost je dužan pokazati ličnu kartu i reći kod koga ide i u koju sobu, što se uredno evidentira. Na Bjelavama imate recepciju na kapiji, ali s druge strane imate ogradu koja je visoka metar i koju je vrlo lako preskočiti, na taj način kontrola ulaska je spriječena", kaže Kadrić.

Adin Muratović, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo, kaže da se presretanja studenata konstantno dešavaju, ali da su zadovoljni ponašanjem uprave i onim što ona radi u ovom pogledu.

"Skoro svaki mjesec po nekoliko puta se dešavaju ovakve stvari. Mi redovno obavještavamo upravu o tome, portiri također rade svoj posao, ali do određene granice do koje mogu, a nakon toga obavijeste policiju. Problem je što te osobe privedu, ali kroz neko vrijeme opet dođu i počine neko krivično djelo. Momci koji su počinioci takvih djela su uglavnom oni s kojima društvo dovoljno ne radi i koji su skloni krivičnim djelima", kaže Muratović te dodaje kako je prošle godine bilo čak i prijetnji vatrenim oružjem studentima na Bjelavama.