Studenti se smrzavaju
1

Grijanje u Studentskom domu slabo, krov bi se mogao urušiti

Piše: E. G.
Prvi snijeg i minusi donijeli su probleme i Studentskim domovima u Sarajevu. Oni koji stanuju u objektu u Nedžarićima mogu biti zadovoljni, dok studenti, ali i uprava JU Studentski dom Sarajevo, imaju razloga za brigu kada je u pitanju dom na Bjelavama.

U Nedžarićima probleme imaju samo studenti koji stanuju u krajnjim sobama u zgradi.

"Te sobe su zaista hladne i mi na neki način prešutno dozvoljavamo studentima da koriste grijalice u njima. S druge strane imamo drugih soba koje su na raspolaganju pa sam jutros uparavama naredio da im svima ponude smještaj u sobama koje su prema sredini zgrade", kazao je za Klix.ba Emir Kadrić, direktor JU Studentski dom Sarajevo.

Problem stvara kotlovnica, ali i toplovodi u objektima Studentskog doma na Bjelavama. Gore su instalacije stare i oštećene, kao i kotlovnica, koja bi mogla biti opasna i po život stanara. Tu je i dotrajala i oštećena stolarija.

"Cijevi su dotrajale, prilikom transporta toplota se gubi od paviljona do paviljona. Jutros sam dao zadatak da se uprava angažira i obilazi sobe. Tamo gdje je hladno, a studenti uključuju grijalice, dao sam zadatak da se oni radije premiještaju u slobodne toplije sobe", kaže Kadrić.

Dodatni problem na Bjelavama predstavljaju krovovi koji su u izuzetno lošem stanju.

"To su krovovi koji mogu izdržati 104 kilograma po kvadratnom metru, a prošle zime je bilo više od 400 kilograma snijega po kvadratnom metru. Samo zahvaljujući tome što su studenti izašli da čiste snijeg nije došlo do problema", kaže Kadrić.

Nadležni će morati odriješiti kesu i riješiti problem grijanja u Studentskim domovima u Sarajevu, kao i pitanje mokrih čvorova, jer sve sobe nemaju kupatilo, pa se dešava da studenti idu na drugi kraj hladnog hodnika kako bi se tuširali.

"Apeliram na sve one koji se pitaju da povedu računa o ovome i da se korak po korak riješe ovi problemi", dodao je Kadrić.

Kako bi se sanirali kvarovi na cjevovodima i dotrajala kotlovnica, procijenjeno je da će trebati između 700.000 i milion maraka, a tu je i dotrajala stolarija koju treba zamijeniti.