Nova školska godina, stari problemi
2

Katastrofalni uslovi života u Studentskom domu Bjelave

Piše: A. Dž.
(Foto: Klix.ba)
Studente koji žive u studentskom domu Bjelave i na početku nove akademske godine dočekali su stari problem.

Katastrofalni uslovi za život, neuslovne prostorije, zajednička kupatila sa kojih otpadaju komadi plafona i nedovoljno tople vode samo su neki od problema koji se gomilaju godinama.

Našoj redakciji javili su se studenti iz paviljona 3, koji umjesto da se brinu o učenju i polaganju ispita, vrijeme troše razmišljajući o osnovnim egzistencijalnim problemima.

Situacija u Studentskom domu Bjelave je, prema riječima direktora JU Studentski centar Sarajevo Emira Kadrića, i gora nego što se misli.

"Prije početka nove akademske godine renovirali smo jedan sprat, odnosno 18 soba. Međutim, zajednička kupatila je nemoguće urediti i osposobiti, jer su potrebna ogromna sredstva koja mi nemamo. Stavili smo 200 soba van funkcije i zaista činimo sve da ne dođe do drugih posljedica", kaže Kadrić za Klix.ba.

Studentski domovi godinama grcaju u problemima. Sredstva koja dobijaju jedva da pokriju troškove ishrane studenata. Nedovoljna izdvajanja iz budžeta Kantona Sarajevo i dug od 2.700.000 KM doveli su studente na marginu, a oni stidljivo govore o situaciji u kojoj se nalaze.

"Mi od društvene zajednice nismo dobili ni feninga za rekonstrukciju, a hiljadu je problema u domovima. Želimo i tražit ćemo da domovi budu ravnopravni sa drugim školskim ustanovama. Pozivam nadležne da dođu i obiđu domove i vide u kakvim uslovima studenti žive. Oni nemjau ništa što imaju njihove kolege u drugim zemljama", naglašava Kadrić.