Predložen pritvor
0

Uhapšeni francuski državljani kupili ručni bacač

SRNA
Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora za dvojicu francuskih državljana koji su na području BiH kupili ručni bacač, namjeravajući da oružje prebace u Francusku.

Dvadesetosmogodišnji Arsen Andrea Nebie i Aded Eluzgani uhapšeni su juče na području Tuzle i sumnjiče se za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Postupajući tužilac predložio je Sudu BiH određivanje pritvora za uhapšene zbog opasnosti od bjekstva s obzirom da nemaju državljanstvo BiH, te bi odlaskom iz BiH postali nedostupni njenim pravosudnim organima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Francuske državljane su uhapsili službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zbog sumnje da su od određenih osoba na područji BiH, bez odobrenja i suprotno odredbama međunarodnog prava, kupili ručni bacač RPG sa namjerom da ga prebace na teritoriju Francuske.

Pripadnici Sipe i MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su dva državljanina BiH i dva državljanina Francuske na području Tuzle i pronašli određenu količinu vojnog naoružanja i municije. 

 Troje uhapšenih sinoć su predati na dalje postupanje Tužilaštvu BiH, dok je četvrta uhapšena osoba puštena na slobodu nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e. U jučerašnjoj koordinisanoj policijskoj akciji, koja je izvedena po naredbi Tužilaštva i Suda BiH, izvršeni su i pretresi stanova i objekata.

U Tužilaštvu BiH Srni je rečeno da za treću osobu, koja je bila uhapšena sa Francuzima, nije zatražen pritvor. 
Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu.