Crna hronika
0

Pritvor francuskim trgovcima oružjem

SRNA
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor dvojici Francuza koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za ilegalnu trgovinu oružjem.

Sud je potvrdio Srni da je odredio pritvor Andreu Nebiu Asenu (Andre Nebie Asene) i Abedu Eluazganiju (Abed Elouazghani) zbog opasnosti od bjekstva, jer nemaju državljanstvo BiH.

Oni su uhapšeni u petak, 9. marta u Tuzli, zajedno sa dvojicom državljana BiH, tokom pokušaja ilegalne trgovine oružjem. Uhapsili su ih pripadnici Sipe, uz asistiranje MUP-a Tuzlanskog kantona.  

Uhapšeni su tokom priprema za primopredaju oružja, kada je kod njih pronađen i zaplijenjen ručni bacač raketa, automatska puška i određena količine oružja manjeg kalibra koje su planirali da prevezu u Francusku. Poslije saslušanja državljani BiH su oslobođeni.

Dvojica Francuza, od kojih je jedan alžirskog porijekla, doputovali su u Tuzlu prije nekoliko dana da bi ilegalno nabavili oružje. Stupili su u kontakt sa dvojicom Tuzlaka koji su odranije poznati policiji zbog raznih krivičnih djela. U toku je istraga razloga zbog kojih su Francuzi došli u BiH po oružje, veze preko kojih su stupili sa domaćim trgovcima, te svrha nabavke oružja.

O akciji i istrazi upoznata je i Ambasada Francuske u BiH, a navodno o ovoj trgovini oružjem istragu vodi i francuska policija.