{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UG "Zašto ne" uputilo prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH

F
8.10.2013. u 17:42
0
9
UG "Zašto ne" uputilo prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH
0
UG "Zašto ne" uputilo prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Udruženje građana "Zašto ne" uputilo je zvanični prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH koji se odnosi na povredu ličnih podataka građana prilikom Popisa stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH.
U Udruženju smatraju da je činjenicom da popisivači popunjene popisnice nose kući zbog neosiguranja "skladištenja popisnog materijala uz ispunjenje propisanih sigurnosnih mjera i uslova određenih Zakonom o zaštiti ličnih podataka", prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, kao i dio Zakona o popisu stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH, koji se odnosi na čuvanje ličnih podataka.

Smatraju i da je ovim prekršen i Zakon o zaštiti ličnih podataka i to njegov Član 11. koji se odnosi na sigurnost podataka, Član 16. koji se odnosi na Obavezu čuvanja tajnosti podataka, kao i Član 20. koji se odnosi na zaštitu podataka koji se obražuju u statističke, arhivske i naučne svrhe.

Podsjetili su da su popisne komisije lokalne samouprave prema Članu 26. stavu k) Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, dužne osigurati "skladištenje popisnog materijala uz ispunjenje propisanih sigurnosnih mjera i uslova određenih Zakonom o zaštiti ličnih podataka", saopćeno je danas iz ovog udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: