{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UG "Zašto ne" uputilo prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH

F
8.10.2013. u 17:42
0
9
UG "Zašto ne" uputilo prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH
0
UG "Zašto ne" uputilo prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Udruženje građana "Zašto ne" uputilo je zvanični prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH koji se odnosi na povredu ličnih podataka građana prilikom Popisa stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH.
U Udruženju smatraju da je činjenicom da popisivači popunjene popisnice nose kući zbog neosiguranja "skladištenja popisnog materijala uz ispunjenje propisanih sigurnosnih mjera i uslova određenih Zakonom o zaštiti ličnih podataka", prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, kao i dio Zakona o popisu stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH, koji se odnosi na čuvanje ličnih podataka.

Smatraju i da je ovim prekršen i Zakon o zaštiti ličnih podataka i to njegov Član 11. koji se odnosi na sigurnost podataka, Član 16. koji se odnosi na Obavezu čuvanja tajnosti podataka, kao i Član 20. koji se odnosi na zaštitu podataka koji se obražuju u statističke, arhivske i naučne svrhe.

Podsjetili su da su popisne komisije lokalne samouprave prema Članu 26. stavu k) Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, dužne osigurati "skladištenje popisnog materijala uz ispunjenje propisanih sigurnosnih mjera i uslova određenih Zakonom o zaštiti ličnih podataka", saopćeno je danas iz ovog udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: