Pokrenuta procedura
62

Udvostručuje se broj sati koje djeca u KS pohađaju u godini pred polazak u školu

M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo pokrenulo je proceduru da se udvostruči broj sati Obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu. Umjesto dosadašnjih 150 sati tokom školske godine, ova djeca bi imala program od ukupno 300 sati.

Obavezni predškolski program u Kantonu Sarajevo se provodi od školske 2010/2011. godine. Odnosi se na djecu koja nisu išla u vrtiće, a cilj je da pripreme djecu za polazak u školu. Do sada su ova djeca išla u predškolske ustanove jednom sedmično po dva sata, a kada se usvoji izmjena, djeca će ići dva puta sedmično po dva sata.

Ovo je navedeno u dokumentu Informacija Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo o stanju u oblasti obrazovanja i nauke koji će se naći pred zastupnicima Skupštine KS na tematskoj sjednici koja će biti održana 22. oktobra.

Iz Ministarstva navode kako smatraju da je 150 sati tokom školske godine nedovoljno za adekvatnu pripremu djece za polazak u školu i da je zbog toga povećan fond sati. Zadužili su Javnu ustanovu Djeca Sarajeva da izvrši neophodne pripreme za povećan broj sati, a sredstva u Budžetu KS su već osigurana u iznosu od 133.453 KM u ovoj godini uz 545.600 KM za eliminaciju Liste čekanja upisom djece u privatne predškolske ustanove.

Program se realizuje u objektima JU Djeca Sarajeva ili u osnovnim školama gdje nema vrtića.

"S obzirom na to da većina djece ne pohađa predškolske ustanove, Obavezni program ima izuzetno važan značaj da svakom djetetu (urbanog, prigradskog, ruralnog područja) pruži jednake mogućnosti za ostvarivanje temeljnih prava. Osnovni cilj obaveznog programa je svakom djetetu u godini prije polaska u školu osigurati optimalne uvjete za unapređivanje vještina, navika i kompetencija te sticanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji će mu pomoći u prilagodbi na nove uslove života, rasta i razvoja u predškolskom/školskom okruženju", naglasili su iz JU Djeca Sarajeva.

Da bi povećalo broj djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje ministarstvo radi na povećanju prostornih i kadrovskih kapaciteta. U toku 2020. godine planirano je formiranje četiri jasličke i tri vrtičke grupe u OŠ Aleksa Šantić, vrtiću "Dječiji grad" te zapošljavanje 19 osoba. U istoj godini planirano je proširenje vrtića: Lužani (10 novih grupa i zapošljavanje 24 radnika), Zlatni ljiljani (osam grupa i 19 novih zaposlenika), Bulbuli (tri grupe i 8 novih uposlenika), Ilijaš (dvije grupe i šest novih zaposlenika), Žubor (tri grupe i osam novih uposlenika), Vjeverica (šest grupa i 18 novih zaposlenika), Razigrani dani (tri grupe i osam uposlenika) i radost (tri grupe i osam uposlenika).