Od 2024. do 2027. godine
9

Predstavljena Strategija za razvoj nauke Kantona Sarajevo: Planirano osnivanje fonda

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je danas predstavljena strategija za razvoj nauke za period od 2024. do 2027. godine, a povodom toga javnosti se obratila i ministrica za visoko obrazovanje i mlade Adna Mesihović.

Ona je poručila da joj je izuzetno drago što na početku svog mandata učestvuje u finalizaciji ovog dokumenta strateškog razvoja nauke koji će doprinijeti razvoju samog Kantona.

"Strateški dokument i sama strategija unaprjeđenja ne znače mnogo ako iz te strategije ne definišemo strateške mjere iz kojih će proizaći i akcioni planovi. Nakon usvajanja same strategije što jedan od sljedećih koraka, svakako pod instrukcijama Ministarstva za visoko obrazovanje i mlade dalje će se definisati mjere i akcioni planovi za ovaj period koji obuhvata strategija. Krajnji cilj je svakako unaprjeđenje samog statusa nauke, naučno-istraživačkih projekata koji će doprinijeti i unaprjeđenju akademske zajednice u Kantonu Sarajevu", rekla je.

Ona je naglasila da unaprjeđenje samih strateških ciljeva, infrastruktirnih kapaciteta koji se bave naučnim istraživanjima je u fokusu te da bu se trebali otvarati putevi saradnja koji će otvoriti put pristupnim fondovima koji mogu unaprijediti status tih projekata.

"Trenutno KS kroz svoj javni poziv izdvaja najveća sredstva za naučna istraživanja. Ono što jeste fokus i ove strategije, a i samog plana rada Ministarstva i u ovoj godini je formiranje fonda za nauku. Prošle godine se izdvojilo 4 miliona i 250 hiljada, ove godine 4 miliona i 300 hiljada maraka. Međutim, neke projekte se ne mogu realizirati za jednu godinu što pojedine projekte ograničava", rekla je ona.