Od ponedjeljka
79

Vijeće roditelja JU "Djeca Sarajeva" podržalo odgajatelje u štrajku, djeca u vrtić dolaze u 9:30 sati

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vijeće roditelja JU "Djeca Sarajeva" pruža podršku odgajateljima u realizaciji trodevnog štrajka u trajanju od dva sata, odnosno od 7:30 do 9:30 sati.
Ove vrtiće u Kantonu Sarajevo pohađa više od 5.000 djece, a iz Vijeća roditelja su se oglasili saopćenjem za javnost i naveli da će iskazati solidarnost s odgajateljima.

"Roditelji djece su u protekloj sedmici obaviješteni o štrajku upozorenja te o načinu na koji će se isti sprovesti. S tim u vezi, roditelji su zamoljeni od strane odgajatelja da u periodu od 7:30 do 09:30 na dane 29., 30. i 31. januar ne dovode djecu u vrtiće i time iskažu svoju solidarnost", naveli su.

Dodaju da nedvojbeno pružaju podršku odgajateljima i nenastavnom osoblju JU "Djeca Sarajeva" u borbi za njihova prava, koje smatraju ključnim akterima za razvoj društva kroz odgoj naše djece.

"Roditelji su itekako svjesni činjenice o teškim uslovima u kojima odgajatelji i nenastavno osoblje rade te sa kakvim kapacitetima obavljaju redovne aktivnosti. Ipak, i u takvim uslovima naša djeca iz vrtića izlaze zadovoljna i sretna, a zahvalnost tome dugujemo nikome drugo nego osoblju vrtića koja naša djeca pohađaju", navode iz Vijeća roditelja.

Upostava EMIS sistema prilikom upisa djece u vrtiće u Kantonu Sarajevo, konstantni manjak broja odgajatelja, veliki broj upisane djece po odgojnim grupama, manjak stručnog kadra za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, logopeda i defektologa, samo su neke od svakodnevnih prepreka sa kojima se osoblje vrtića JU "Djeca Sarajeva" suočava, a time djeca i roditelji.

"Smatramo da su to itekako bitne teme sa kojima se vlast treba baviti, a mozda i najbitnije, jer djeca u vrtićkoj dobi su najosjetljiviji sloj društva. Vjerujemo da će vlast udovoljiti zahtjevima predstavnika sindikata u svrhu omogućavanja boljeg ambijenta i uslova za njihov rad, a sve sa ciljem stvaranja boljeg i kvalitetnijeg društva", zaključuju.

Podsjećamo, tokom trajanja štrajka, odgojno-obrazovni proces neće biti realiziran.

"Prijem djece će se vršiti poslije štrajka, a za onu djecu koja dođu prije početka štrajka te tokom trajanja štrajka budu u vrtićima, na direktoru je da osigura ko će čuvati djecu", rekao je Sivro ranije za Klix.ba.

Sindikat, između ostalog, traži da se koeficijenti svih radnika odmah povećaju minimalno za deset posto. Do sada resorno ministarstvo nije udovoljilo njihovim zahtjevima.