Reakcija na saopćenje SDP-a
0

Udruženje Šapa: Zakon o zaštiti životinja treba provoditi, a ne mijenjati

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja Šapa iz Zenice reagiralo je na današnje saopćenje SDP-a BiH u kojem je navedeno da je potrebno mijenjati Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, a zbog sve većeg prisustva pasa lutalica na ulicama.

Udruženje ističe da je pomenuti Zakon potrebno provoditi, a ne mijenjati.

"Saopćenje za javnost SDP-a BiH vezano za problem napuštenih pasa na ulicama BiH, predstavlja još jedno u nizu pokušaja da se po ko zna koji put fokus ovog problema prebaci s uzroka na posljedicu, a sav dosadašnji nerad i nečinjenje lokalnih vlasti u BiH, inspekcijskih organa, struke, svih onih po zakonu odgovornih za njegovo provođenje abolira vlastite odgovornosti", navedeno je u saopćenju Udruženja.

Povećan broj pasa na ulicama, podsjećaju, jeste uvijek i samo direktna posljedica neprovođenja preventivnih, zakonom predviđenih mjera od odgovornih, poput nekažnjavanja napuštanja životinja, neprovođenja pune identifikacije vlasništva, neprovođenja projekta sterilizacija i kastracija uz vakcinaciju i obilježavanje napuštenih životinja u adekvatnom obliku i broju, te neprovođenja edukacija i info kampanja koje za cilj moraju imati dizanje svijesti građana o uzrocima problema.

Podsjećaju da je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i dalje jedini zakon iz Evropskog partnerstva (oblast sektorske politike poljoprivrede i ribarstva) koji je usvojen na državnom nivou, i kao takav od izuzetnog značaja, a u čijem je donošenju izuzetno proaktivnu ulogu imao upravo SDPBiH.

"Vrijeme je da sve strukture vlasti prestanu vješto obmanjivati javnost o ovom problemu i svojoj odgovornosti, tačnije hinjenoj nemogućnosti da zakon provode, te prestanu širiti mitove o tobože prevelikim sredstvima potrebnim za njegovu implementaciju", stoji u saopćenju.

Iz Udruženja Šapa tvrde da je zakon apsolutno provodiv, a to je istaknuto i u mišljenju Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Krivce za ovakvo stanje, smatra Udruženje, treba tražiti u onima koji ni skoro četiri godine nakon donošenja zakona nisu prepoznali svoju ulogu i zakonske obaveze, te stoga direktno doprinijeli pogoršanju situacije na terenu.

Podsjećaju da je sistemsko rješenje problema već sadržano u zakonu kakav jeste.

"Problem neprepoznavanja osnovnog uzroka je ključan kao i generatora problema. Bitno je smoći snage i poručiti građanima da problem koji je stvorio i stvara čovjek decenijama, ne nestaje preko noći i da je put rješenja jedino i samo odgovoran i konsolidiran pristup u nečemu što se zove humano upravljanje populacijom pasa u skladu s postojećim zakonom", saopćeno je iz Udruženja.