BiH
39

SDP: Trajno riješiti problem pasa lutalica

FENA
Imajući u vidu alarmantno stanje i sada već dugogodišnji problem na području cijele Bosne i Hercegovine o pitanju velikog broja napuštenih pasa na ulicama, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da se moraju intenzivirati aktivnosti na rješenju ovoga problema.

Veliki broj gladnih pasa o kojima niko ne vodi računa prouzročio je da građani sve češće bivaju žrtvama napada pasa, dok s druge strane i životinje bivaju izložene nasilničkom ponašanju od pojedinaca.

U saopćenju su naveli da je činjenica da su najmlađi članovi bh. društva sve češće žrtve napada pasa nas sve zajedno mora dodatno uozbiljiti da učinimo ozbiljan napor na rješavanju ovoga problema.

"Jedan dječiji život je važniji od svih pasa lutalica. Sigurni smo da je Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja usvojen s najboljom namjerom, ali se u praksi pokazao kao teško provodiv", navode iz SDP-a.

Nedostatak novca u lokalnim zajednicama koji je neophodan preduvjet za izvršenje dijela obaveza iz Zakona, osim ostaloga, predstavlja nerješiv problem i zakon u dobroj mjeri čini neprovodivim.

Stoga u SDP-u smatraju da jedino što može riješiti ovaj problem jeste konkretna izmjena i dopuna Zakona, njegova efikasnija provedba u lokalnim zajednicama, ali i znatno pooštravanje kazni za napuštanje pasa.

U narednom periodu, SDPBiH će još jednom izvršiti konsultacije s udruženjima za zaštitu životinja, udruženjima i neformalnim skupinama koje okupljaju žrtve napada pasa, kao i sa svim drugim zainteresiranim pojedincima i institucijama da bi razgovarali o nacrtu izmjena i dopuna Zakona kojim bi sistemski riješili ovaj problem.

Ovaj problem se mora trajno riješiti na dobrobit svih građana, a naročito djece, rečeno je na kraju saopćenja Centra za informiranje SDPBiH.