Prihvatilište Prača
2

"Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je potrebno provoditi"

FENA
Saopćenje za javnost SDP-a BiH od 8. januara vezano za problem napuštenih pasa na ulicama BiH, predstavlja još jedno u nizu pokušaja da se po ko zna koji put fokus ovog problema prebaci sa uzroka na posljedicu, a sav dosadašnji nerad i nečinjenje lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini, inspekcijskih organa, struke, svih onih po zakonu odgovornih za njegovo provođenje abolira vlastite odgovornosti, saopćeno je danas iz Prihvatilišta Prača za napuštene i izgubljene životinje Kantona Sarajevo.

Povećan broj pasa na ulicama je uvijek i samo direktna posljedica neprovođenja preventivnih, zakonom predviđenih mjera, poput nekažnjavanja napuštanja životinja, neprovođenja pune identifikacije vlasništva, neprovođenja projekta sterilizacija i kastracija uz vakcinaciju i obilježavanje napuštenih životinja u adekvatnom obliku i broju, te neprovođenja edukacija i info kampanja koje za cilj moraju imati dizanje svijesti građana o uzrocima problema, navodi se u saopćenju.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je i dalje jedini zakon iz Evropskog partnerstva (oblast sektorske politike poljoprivrede i ribarstva) koji je usvojen na državnom nivou, i kao takav od izuzetnog značaja, a u čijem je donošenju izuzetno proaktivnu ulogu imao upravo SDP BiH, stav je Prihvatilišta Prača za napuštene i izgubljene životinje KS.

Zakon je apsolutno provodiv kako su nedavno istakli u svom mišljenju i ombudsmeni za ljudska prava BiH, a krivce za ovakvo stanje treba tražiti u onima koji ni skoro četiri godine nakon donošenja Zakona nisu prepoznali svoju ulogu i zakonske obaveze, te stoga direktno doprinijeli pogoršanju situacije na terenu.

"Sistemsko rješenje problema je već sadržano u zakonu kakav jeste. Problem neprepoznavanja osnovnog uzroka je ključan kao i generatora problema. Bitno je smoći snage i poručiti građanima da problem koji je stvorio i stvara čovjek decenijama ne nestaje preko noći i da je put rješenja jedino i samo odgovoran i konsolidiran pristup u nečemu što se zove humano upravljanje populacijom pasa u skladu sa postojećim zakonom", navodi se u saopćenju.