BiH
0

Udruženje Pozitivne vrijednosti pokrenulo projekt "Čitaj, gledaj, reaguj"

Klix.ba
Udruženje građana Pozitivne vrijednosti će narednih 18 mjeseci realizovati projekat "Čitaj, gledaj, reaguj" koji bi trebao da olakša svim tužilaštvima u BiH da uoče novinarske radove koji govore o nezakonitom ponašanju u javnim sferama života i eventualno reaguje na njih u skladu sa svojim ovlastima i zadacima.

Kroz ovaj projekat Udruženje će između ostalog vršiti monitoring medijskih sadržaja koji govore o nezakonitostima i upućivati ih tužilaštvima u BiH s namjerom da oni na osnovu njih pokrenu istrage ako to već nisu uradili.

Naime, tokom dužeg vremenskog perioda je uočeno da novinari u svom radu razotkrivaju obilje nezakonitih radnji, od zloupotreba položaja do netransparetnog trošenja novca, ali da institucije sistema zadužene da sankcionišu nezakonito ponašanje na to ne reaguju iako imaju zakonsku mogućnost da istrage pokreću i na osnovu medijskih sadržaja.

Javnost će o aktivnostima u okviru ovog projekta biti redovno obavještavana i putem portala www.vrijednosti.com, Facebook stranice "Čitaj, gledaj, reaguj" i bloga na kojem će biti dostupne sve informacije.

Osim toga, građani će biti u mogućnosti da iskažu svoje mišljenje, sugestije, prijedloge i iskustva vezana za problematiku.

Udruženje Pozitivne vrijednosti ove aktivnosti realizuju uz podršku ambasade Kraljevine Holandije u BiH.