BiH
4

Vijeće za štampu u BiH najavilo kampanju "Stop! Govor mržnje"

Klix.ba
Vijeće za štampu u BiH, uz zvanični početak predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine, najavilo je realizaciju kampanje "Stop! Govor mržnje".

Cilj ove kampanje je reagovanje protiv govora mržnje, diskriminatorske i huškačke retorike u komentarima posjetilaca internet portala, kao i edukacija posjetilaca web portala da govor mržnje i huškačka retorika nisu sloboda govora, te da podliježu krivičnoj odgovornosti, u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

Namjera Vijeća za štampu u BiH je da bude od pomoći urednicima internet portala u ovom periodu kada se pretpostavlja povećanje komentara sa neprimjerenim sadržajima.

"Slobodni ste postaviti znak 'Stop! Govor mržnje' na svoje portale, kao upozorenje svojim posjetiocima da ne želite narušavanje profesionalnosti portala, u isto vrijeme ohrabrujući slobodu govora i konstruktivnu diskusiju u komentarima na vašim portalima", kaže se u saopštenju Vijeća za štampu.

Tim monitora Vijeća za štampu u BiH pratit će sadržaje komentara tokom predizbornog perioda u BiH, postavljajući znak "Stop! Govor mržnje", kako bi podsjetili ili informirali posjetioce portala da govor mržnje nije sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionisana krivičnim zakonima u BiH.

Urednici web portala ne snose odgovornost za sadržaje komentara posjetilaca portala, ali je urednička obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, huškanje i prijetnje, i u ekstremnim slučajevima sarađivati sa policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta lica koja zloupotrebljavaju slobodu govora.

Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko tijelo koje šititi slobodno, profesionalno novinarsko izještavanje, dajući priliku građanama da ulažu žalbe i reagiranja kada je ta profesionalnost narušena.

Njegov slobodni i neovisni rad je osnov za razvoj slobodnih medija, kao i za zaštite ljudskih prava građana na tačnu i pravovremenu informaciju.

Žalbe na slučajeve govora mržnje građani mogu poslati Vijeću za štampu u BiH, putem jedinstvenog obrasca za prijavu, dostupnog ovdje.