{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stranke da se suzdrže od govora mržnje tokom predizborne kampanje

F
11.9.2014. u 14:56
0
10
Stranke da se suzdrže od govora mržnje tokom predizborne kampanje
0
Stranke da se suzdrže od govora mržnje tokom predizborne kampanje
Komitet Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu poziva političke subjekte da se u toku kampanje za Opće izbore suzdrže od govora mržnje.
"Poznato je da neprimjerene izjave pojedinih političara izazivaju pojavu češćeg i radikalnijeg govora mržnje na društvenim mrežama, portalima, ali i u svakodnevnom životu, a ta pojava dolazi do izražaja u vrijeme predizbornih kampanja. U borbi za političku poziciju svi nosioci javnih funkcija i politički kandidati na izborima trebalo bi da imaju na umu da je društvena odgovornost prema omladini i svim građanima, iznad bilo koje funkcije i da u svojoj borbi treba da služe za primjer mladim ljudima", stoji u saopćenju ovog komiteta.

Uz političke subjekte i nevladine organizacije su, kako navode, važan dio predizbornog procesa i imaju značajan uticaj na javnost, te ih pozivaju da budu društveno odgovorne i svoje stavove izražavaju na demokratski način.

"Pozivamo i predstavnike medija da utiču na smanjenje govora mržnje promovišući pozitivne stavove i izjave koje ne ugrožavaju ničija prava i slobode, jer samo zajedničkom saradnjom svih aktera u ovoj oblasti možemo edukovati i zaštititi građane, prvenstveno djecu i mlade od opasnosti i posljedica do kojih dovodi govor mržnje", navodi se u saopćenju.

Komitet Republike Srpske za borbu protiv govora mržnje na internetu je osnovala entitetska vlada s ciljem sprječavanja i suzbijanja govora mržnje na internetu i pokretanja Kampanje za borbu protiv govora mržnje na internetu u okviru globalne kampanje Vijeća Evrope.

Ovu kampanju trenutno sprovode 53 komiteta u državama članicama Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: