{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijerno prikazan film "Reality Check"

17.9.2014. u 13:35
7
1
Premijerno prikazan film "Reality Check"
7
Premijerno prikazan film "Reality Check"
Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini 16. septembra bio je domaćin premijere filma pod nazivom "Reality Check".
Film je dio projekta "Podrška Evropske unije provedbi zakona" finansiran kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA 2010) u iznosu od 7 miliona eura.

Pokrenut u maju 2012. godine kako bi pomogao u jačanju kapaciteta i unapređenju saradnje policije i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije unutar BiH i preko njenih granica, projekat je okončan 31. augusta 2014 godine.

"Način na koji su agencije za provedbu zakona u BiH preuzele odgovornost dok su radile na ovom projektu svakako se može posmatrati kao primjer najbolje prakse saradnje. Upravo su angažman i podrška institucija u BiH učinile da se 7 miliona eura EU poreznih obveznika utroši vrlo efikasno", rekao je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Postignuti su rezultati u različitim oblastima. Prva procjena prijetnje od ozbiljnog i organizovanog kriminala u BiH izrađena je na način kako to čine države članice EU i usvojena kao i strategija za borbu protiv organizovanog kriminala za 2014 - 2016.

Pripremljena je mapa puta u oblasti zaštite ličnih podataka u policijskim tijelima, kao jedan od preduslova za operativnu saradnju sa Europolom. Usvajanje pravnih standarda koji su pripremljeni u sklopu projekta omogućiti će oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom na području cijele zemlje.
Projekat je koordiniralo Ministarstvo sigurnosti BiH.

"Pokretanje ovog projekta je bila jasna poruka BiH da preuzme odgovornost za oblast vladavine zakona u zemlji. Smatram da je Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji sa svim agencijama za provedbu zakona u BiH, opravdalo ukazano povjerenje, da smo odgovorili postavljenim zadacima i uspješno okončali ovaj projekat ", rekao je Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Saradnja između EU i BiH će se nastaviti u oblasti vladavine zakona. "Mi ćemo nastaviti pružati podršku postignutom napretku. Sa dva nova projekta koji će uslijediti, detaljnije ćemo se posvetiti borbi protiv pranja novca i korupcije, istragama gospodarskog kriminala, kao i poboljšanju profesionalnih standarda u policiji, " zaključio je Daviddi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: