BiH
0

Delegacija BiH uspješno završila pregovore s EUROPOL-om

FENA
Pregovarački timovi Bosne i Hercegovine i Evropskog policijskog ureda (EUROPOL) uspješno su završili pregovore o Sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji, saopćeno je danas.

Delegacija BiH izuzetno je zadovoljna što su u veoma kratkom roku okončani pregovori o ovom veoma važnom sporazumu, koji će biti upućen u zakonsku proceduru EUROPOL-a i institucija BiH a nakon toga uslijediti potpisivanje.

Pregovarački tim BiH u Hagu predvodio je sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić, u timu su još pomoćnik ministra sigurnosti Vjekoslav Vuković, predstavnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mile Jurić, Državne agancije za istrage i zaštitu Zoran Glušac, Granične policije BiH Rasim Redžo, MUP-a Republike Srpske Sanja Dragičević, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Vahidin Munjić te šef policije Brčko Distrikta Goran Lujić.

BiH će uspostavom saradnje na ovom nivou ispuniti još jednu važnu obavezu na putu ka EU, ali i potvrditi da je pouzdan partner zemalja članica EU u borbi protiv svih vrsta kriminala.

Ovim sporazumom predviđeno je proširenje saradnje EUROPOL-a i Bosne i Hercegovine u borbi protiv teških oblika međunarodnog kriminala, odnosno reguliraju se procedure razmjene informacija te drugi oblici saradnje i komunikacije s ovim evropskim policijskim tijelom.