{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo sigurnosti BiH potpisalo sporazum sa CEPOL-om

3.12.2014. u 14:15
0
2
Ministarstvo sigurnosti BiH potpisalo sporazum sa CEPOL-om
0
Ministarstvo sigurnosti BiH potpisalo sporazum sa CEPOL-om
Mladen Ćavar
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine napravilo je još jedan bitan korak ka napretku u evropskim integracijama naše zemlje.
Naime, na današnjoj ceremoniji u Budimpešti zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar i direktor Evropske policijske akademije (CEPOL) Ferenc Banfi potpisali su dogovor o načinu rada između BiH i CEPOL-a, čime se otvaraju nove mogućnosti preuzimanja evropskih standarda kada je riječ o policijskom radu i sigurnosti naših građana.

Ćavar je tokom susreta sa direktorom Banfijem naglasio da su za Ministarstvo sigurnosti BiH prioritet evropske integracije, te informirao da su započeli i pregovori za potpisivanje Operativnog sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om.

"Sigurnosne prijetnje ne mare za granice, te zbog toga granice ne bi trebale predstavljati prepreku kada je u pitanju jačanje saradnje i sposobnost Evrope da navedene prijetnje suzbije. Ministarstvo sigurnosti je svjesno prednosti, koje će sve agencije za provođenje zakona Bosne i Hercegovine imati zaključivanjem ovog dokumenta. Naš prioritet je postizanje evropskih standarda u oblasti provođenja zakona kroz edukaciju policijskih službenika, kao i kroz saradnju sa ekspertima iz zemalja članica CEPOL-a“, naglasio je Ćavar.

CEPOL je agencija EU-a namijenjena obuci policijskih službenika te osobito jačanju kapaciteta agencija za provedbu zakona za odgovor na prijetnje koje se neprekidno razvijaju, posebno na one s evropskom ili prekograničnom dimenzijom, kao što su krijumčarenje droga ili terorizam.

CEPOL u svim državama članicama ima svoje kontaktne tačke koje policijskim službenicima koji žele pohađati obuke pružaju informacije i pomoć. Kontakt tačka za BiH smještena je u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Tokom posjete Budimpešti zamjenik Ćavar danas se sastao i sa državnom sekretarkom Ministarstva unutrašnjih poslova Mađarske Kristinom Bertom.

Razgovarano je o trenutnim sigurnosnim izazovima te unapređenju saradnje ministarstva i policijskih agencija dvije države, koja je u dosadašnjem periodu ocijenjena kao veoma uspješna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: