{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje BH novinari osudilo prijetnje smrću Siniši Vukeliću

F
9.10.2014. u 19:12
0
5
Udruženje BH novinari osudilo prijetnje smrću Siniši Vukeliću
0
Udruženje BH novinari osudilo prijetnje smrću Siniši Vukeliću
Siniša Vukelić
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje smrću uredniku portala Capital.ba iz Banja Luke i predsjedniku Kluba novinara Banja Luka Siniši Vukeliću upućene od sina bivšeg šefa Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika u Upravi za indirektno oporezivaje BiH, Olega Prstojevića.
Ovaj kriminalni čin, kako se navodi u saopćenju Udruženja BH novinari, desio se 7. oktobra na benzinskoj pumpi u Banjoj Luci, kada je Prstojević prišao Vukeliću i uz pogrdne riječi izgovorio kako ga "mjesecima traži“ po Banja Luci kako bi ga "ubio“.

Upravni odbor (UO) BH novinara i članovi Kluba novinara Banja Luka zaprepašteni su brutalnim atakom na Vukelića, pokušajem zastrašivanja i onemogućavanja u obavljanju novinarskih zadataka.

"Ovo je ujedno i kriminalni napad na temeljne vrijednosti bh. društva - na slobodu izražavanja i sigurnost novinara - čega bi se trebali stidjeti svi, od zvaničnika koji vode ovu državu, preko institucija nadležnih za zaštiti prava na slobodu izražavanja, do samih građana, koji bez slobodnih novinara i njihovog rada ne mogu ostvariti svoje pravo na informiranje", navodi se u saopćenju.

UO BH novinara iskazuje punu podršku i solidarnost s Vukelićem, naglašavajući kako će učiniti sve da se ovaj kriminalni čin rasvijetli, a napadač adekvatno kazni.

Istovremeno, UO BH novinara podsjeća da je prije dvije godine i gotovo u isto vrijeme, Vukelića napao i prijetio mu smrću Mile Radišić, "bahati i primitivni biznismen iz Banja Luke“, prethodno osuđen za kriminalna djela.

"Nažalost i sramotu pravosudnih institucija, tadašnje prijetnje smrću i pokušaj sprečavanja Vukelića da piše o Radišićevim kriminalnim radnjama nisu do danas sankcionirani. Tužilaštvo Republike Srpske (RS), iako je primilo dokumentaciju od Centra javne bezbjednosti Banja Luka, ništa nije poduzelo niti je krivičnu prijavu protiv Radišića proslijedilo na daljnje postupanje, čime su drugim potencijalnim napadačima poslali poruku o nekažnjivosti napada na novinare", navodi Udruženje BH novinari.

S druge strane, dodaje, nečinjenje i izbjegavanje pravosudnih organa da riješe ovaj i druge slučajeve napade na slobodu izražavanja dovodi u pitanje dostupnost pravde novinarima u cijeloj BiH i direktno utiču na ostvarivanje prava na slobodan i siguran rad.

Nakon ponovljenog napada na Vukelića, UO BH novinara neće samo pisati proteste ili urgencije policijskim i pravosudnim institucijama, moliti i tražiti sankcioniranje napadača. Umjesto toga, iskoristit će sva zakonska sredstva i međunarodne instrumente zaštite novinara kako bi natjerali nadležne u Centru javne bezbjednosti Banja Luka i Tužilaštvu RS da po hitnom postupku obave istragu i potrebna saslušanja, a krivičnu prijavu upute nadležnom sudu na daljnje postupanje i kažnjavanje napadača u oba slučaja prijetnji smrću novinaru Vukeliću.

UO BH novinara također će, kako ističe, obavijestiti sve međunarodne organizacije o brutalnim prijetnjama Vukeliću i tražiti njihovu podršku u zaštiti sugurnosti novinara i njegove porodice i zaštiti njegovog prava na slobodan i dostojanstven rad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: