{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje BH novinari osudilo napad na ekipu FTV-a

F
22.10.2014. u 13:38
17
3
Udruženje BH novinari osudilo napad na ekipu FTV-a
17
Udruženje BH novinari osudilo napad na ekipu FTV-a
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje smrću Omeru Hasanoviću, novinaru i Emiru Hrnčiću, snimatelju Federalne televizije (FTV), koje je uputio Sedinet Karić iz Tuzle, više puta osuđivan i zatvaran zbog počinjenja različitih krivičnih djela, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.
Podsjećaju da se ovaj čin desio 21. oktobra u Tuzli, u neposrednoj blizini porodične kuće Sedineta Karića, dok su snimatelj i novinar FTV-a obavljali svoje redovne novinarske zadatke.

Uz prijetnje smrću, Karić je pokušao spriječiti Hasanovića i Hrnčića u snimanju novinarskog priloga i pritom najavio ''likvidaciju'' tih osoba.

BH novinari upućuju javni protest nadležnim policijskim organima u Tuzli, koji su, nakon prijave prijetnji, najavili istragu u vezi sa 'prekršajnim djelom' narušavanja javnog reda i mira, iako se radi o eksplicitnim prijetnjama smrću i to od osobe sa kriminalnim dosjeom koja je nedavno uvjetno puštena iz zatvora na prijevremenu slobodu.

"Zbog toga najodlučnije zahtijevamo od MUP-a Tuzlanskog kantona da krajnje ozbiljno istraže cijeli slučaj i provedu potrebne pravne radnje kako bi se ovaj kriminalni čin zakonito procesuirao. Nekažnjivost napada na novinare, kao i neprofesionalno i površno postupanje nadležnih pravosudnih organa u slučajevima ugrožavanja sigurnosti novinara i kršenja prava na slobodu izražavanja, poprimili su zabrinjavajuće razmjere u BiH", istaknuto je u saopćenju.

Od 2006. godine do sada, Liniji za pomoć novinarima prijavljeno je 17 eksplicitnih prijetnji smrću i 40 fizičkih napada i oštećenja novinarske i snimateljske opreme.

Najveći broj slučajeva nije detaljno istražen niti su poduzete zakonske mjere prema počiniocima.

"U tom kontekstu, BH novinari i Linija za pomoć novinarima još jednom javno pozivaju i prozivaju policjske stukture, nadležna tužilaštva i sudove u Federaciji BiH i Republici Srpskoj da novinarima i urednicima, medijskim djelatnicima, općenito, osiguraju jednak pristup pravdi kao i svim drugim građanima BiH. U protivnom, BH novinari i pravni tim Linije za pomoć novinarima bit će prisiljen tražiti pravdu za novinare kod nedležnih međunarodnih organizacija i istitucija", saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: