|

Bh. novinari i novinarke protestuju u Banjoj Luci zbog slučajeva napada

Bh. novinari i novinarke protestuju u Banjoj Luci zbog slučajeva napada
149
Klix.ba
5.1.2015. u 12:26
28
komentara
149

dijeljenja
1/5 Foto: Klix.ba
2/5 Foto: Klix.ba
3/5 Foto: Klix.ba
4/5 Foto: Klix.ba
5/5 Foto: Klix.ba
Mnogobrojni novinari i novinarke okupili su se danas na protestnom sastanku u Klubu novinara u Banjoj Luci te uputili javnosti Republike Srpske i cijele BiH protest kako bi skrenuli pažnju na sve učestalije napade na novinare u našoj zemlji.
Novinari i novinarke BiH, cjelokupna medijska zajednica i građani ove države suočili su se posljednjih dana sa brutalnim ugrožavanjem medijski sloboda i sigurnosti novinara. Fizički napadi na novinarske ekipe BNTV i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix.ba, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, samo su dio od 400 registriranih slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara, zabilježenih u Liniji za pomoć novinarima od 2006. do danas, navodi se na početku protestnog pisma.

Među tim slučajevima zabilježeno je 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću, a samo u 15 % krivičnih djela prema novinarima donesene su pravomoćne presude. U 22% slučajeva nije ni pokrenuta, a kamoli provedena istraga dok je u 23,5% slučajeva došlo je do "zatvaranja" predmeta, bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinitelje i osiguraju pravnu zaštitu novinara.

"Imajući u vidu stalna kršenja medijskih slobodna i ugrožavanje sigurnosti novinara u BiH, uključenost javnih službenika i visokopozicioniranih političara u napade na novinare, nedostupnost pravde novinarima i novinarkama - žrtvama nasilja, kao i izostanak efikasne akcije nadležnih državnih organa i institucija", navodi se u pismu.

Kao novinari i novinarke, članovi Udruženja BH novinari i Kluba novinara Banja Luka, zahtijevaju od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa na svim nivoima vlasti - od kantona, preko entiteta do države i Brčko distrikta provođenje nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitim djelima prema novinarima, kao i poduzimanje drugih pravnih radnji koje će će rezultirati kaznama za počinitelje. Linija za pomoć novinarima će podijeliti sa nadležnim organima i institucijama vlastitu bazu podataka o neprocesuiranim slučajevima kršenja prava novinara i slobode izražavanja;

"Od Ureda predsjednika Republike Srpske hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV iz Bijeljine, koja im je neophodna za praćenje aktivnosti predsjednika RS Milorada Dodika i izvještavanje sa događaja od značaja za javnost. Od Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačkno - neretvanskog kantona hitnu i profesionalnu istragu o napadu na Steficu Galić i Amera Bahtijara, urednike portala Tacno.net, kao i objavljivanje rezultata istrage u roku od 7 dana", navodi se među zahtjevima.

Nadalje, od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH hitnu istragu o upadu policije u redakciju portala Klix.ba i postupanje Specijalog tužilaštva Republike Srpske, Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i Općinskog suda Sarajevu koji su, kao pravosudne institucije, sudjelovali u izdavanju naredbe o pretresu.

"Od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo detaljnu analizu postupanja policije u vezi sa pretresom prostorija portala Klix.ba u kontekstu kršenja prava na slobodu izražavanja i prava novinara na zaštitu izvora informacija, zaštićenih Evropskom poveljom o ljudskim pravima, ustavima entiteta i države BiH, kao i zakonskim propisima iz oblasti krivičnog i građanskog prava", stoji u saopštenju.

Od Predsjedništvo BiH se traži da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na siguran i slobodan rad, te u skladu sa svojim ovlastima, poduzme mjere koje će osigurati poštivanje slobode izražavanja od strane državnih i javnih institucija, na način kako je to nevedeno u predpristupnom Sporazmu i više godišnjih izvještaja o napretku BiH u procesu EU integracija.

"Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune u navedenim i razumnim rokovima, BH novinari će pozvati novinare i medijske uposlenike iz cijele države na javna okupljanja pred nevedenim institucijama, dok se i posljednji zahtjev ne ispuni a javnost obavijesti o mjerama koje su poduzeli u cilju stvaranja sigurnog i tolerantnog okruženja za rad svih medija i novinara u Bosni i Hercegovini", stoji u saopćenju.

Udruženje BH novinari i Klub novinara Banja Luka pozivaju ostala novinarska udruženja i medijske sindikate u BiH da podrže nevedene zahtjeve, te da iskažu punu solidarnost sa novinarima i novinarkama, čija se prava sistematski i godinama ugrožavana.

"Međunovinarska solidarnost, snaga i jedinstvo medijske zajednice u odbrani slobode izražavanja i prava novinara, uz mnogo odgovornije i profesionalnije postupanje nadležnih državnih i javnih institucija, garant su uspješnosti naše borbe za više medijskih sloboda i sigurnost novinarske profesije u BiH", navodi se na kraju protestnog pisma.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...