BiH
86

Udarna grupa za borbu protiv terorizma: Francuska tražila pomoć sigurnosnih agencija u BiH

Piše: E. S. H.
Foto: (Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Foto: (Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma održan je večeras u zgradi institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Sastanku su između ostalih prisustvovali predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić.

Nakon sastanka je rečeno da je francuska policija, putem Interpola zatražila pomoć od sigurnosnih agencija u našoj zemlji. Tražene su informacije o određenim osobama, koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom u Parizu, ali nijedna od njih nije državljanin BiH.

"Mi smo dio te međunarodne intenzivne potrage i pružamo pomoć. Što se tiče naših kapaciteta mislim da imamo dobru strategiju za borbu protiv terorizma i moramo učiniti sve da sve institucije ispoštuju sve što je predviđeno. Govorili smo i o problemima koje imamo, da nismo na najboljem nivou. Opći zaključak je da moramo postići sve što treba da se zaštitimo od ovakvih događaja", kazao je ministar Dragan Mektić.

Dragan Mektić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Denis Zvizdić je rekao da su svi izrazili zgražanje zbog terorističkog akta u Parizu te da će uraditi sve što ambasada Francuske zatraži. Podignut je stepen sigurnosti svih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

"Kontaktirao sam ministra vanjskih poslova (Igor Crnadak op.a.) i nemamo inforamciju da je među poginulim ili povrijeđenim osobama neko iz naše zemlje. Identifikacije još uvijek traju, tako da ćemo još sačekati", kazao je Zvizdić na press konferenciji održanoj nakon sastanka.

Dodao je da je zaključeno da će Vijeće ministara nastaviti raditi na provedbi strategije za borbu protiv terorizma i svih oblika ekstremizma, da će i dalje davati svaku vrstu pomoći agencijama i Tužilaštvu BiH.

Denis Zvizdić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Očekujemo da će sve institucije realizirati svoje obaveze, očekujemo da će VSTV imenovati osam tužilaca za koje je Vijeće ministara već prošle godine obezbjedilo sredstva a čija bi uloga bila borba protiv terorizma i ekstremizma. Dajemo punu podršku i smatramo da mir i bezbjednost nemaju cijenu. To je nešto što je u ovom trenutku najvažnije", kazao je Zvizdić.

Borba protiv terorizma ima globalni karakter i BiH će biti dio te borbe u nastojanju da se spriječe ovakvi napadi koji devastiraju sve civilizacijske napore za suživot u mirnom ambijentu. Brzo će biti reaktivirana sva tijela koja će provoditi strategije za preventivno djelovanje za efikasnu borbu protiv terorizma.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović je kazao da je sastanak bio veoma koristan te da su se složili da moraju pojačati sve kapacitete što se tiče bezbjednosti, da tu država ne može i ne smije da štedi.

Goran Salihović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Goran Salihović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Donesen je jedan od zaključaka da VSTV imenuje osam tužilaca, jer je nemoguće da jedan i po tužilac radi na predmetima terorizma. To je nedopustivo. Što se tiče koordinacije policijskih tijela, ona mora biti još bolja i Ministarstvo mora okupiti sve kako bi bili spremni za ovakve situacije", kazao je Salihović.

Prema riječima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, policijske i obavještajne agencije su pojačale "pokrivanje" bezbjedonosno interesantnih osoba, ali niko nije privođen na saslušanje.

Mirsad Vilić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirsad Vilić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Zaključeno je da će se održati još zajedničkih sastanaka kako bi se što više uradilo na prevenciji terorističkih napada.