|

Dragan Mektić: Terorizam u BiH prijeti da uništi državu

Dragan Mektić: Terorizam u BiH prijeti da uništi državu
170
F
FENA
14.11.2015. u 19:39
245
komentara
170

dijeljenja
Dragan Mektić: Terorizam u BiH prijeti da uništi državu Dragan Mektić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio je da će večeras na sjednici Udarne grupe Koordinacijskog tijela za borbu protiv ekstremizma u BiH biti razmijenjene informacije i mogućnosti u slučaju potrebe da BiH pomogne Francuskoj, ukoliko se to od nje bude tražilo.
Sjednica je zakazana nakon sinoćnjih terorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno 127 osoba, više desetina je hospitalizirano, a nekoliko desetina osoba je u teškom stanju.

"Ovaj napad pokazao je način na koji se teroristi obračunavaju s nedužnim građanima. U ponedjeljak putujem u Pariz kada ću prenijet stav da se protiv terorizma ne može boriti na način da ga samo stavimo pod kontrolu, da ga nadziremo i da živimo s tim problemom", kazao je Mektić novinarima uoči sjednice.

Ocijenio je da se terorizam treba poraziti, uništiti i eliminirati, ali i pobjeđivati u njegovom izvorištu i tamo gdje nastaje.

"U BiH imamo određena izvorišta terorizma, imamo radikalnu ideologiju koja se propagira i prihvata, nasilni ekstremizam i određena teroristička djela. Dok god budemo tolerirali radikalnu ideologiju i nasilni ekstremizam uvijek ćemo imati terorističku prijetnju", smatra Mektića.

Iznio je stav da terorizam u BiH prijeti da uništi državu, naglasivši da su u BiH neki portali slavili teroristički napad u Parizu, dodajući da će predložiti Tužilaštvu BiH da te slučajeve procesuira.

Ranije danas održana je i sjednica Vijeća ministara BiH kada je najoštrije osuđen kukavički i teroristički čin i naloženo svim službama da budu u pripravnosti te da sigurnost građana BiH bude podignuta na najveći nivo.

Sjednica Udarne grupe Koordinacijskog tijela za borbu protiv ekstremizma u BiH počela je večeras u 19 sati.
Prijavi grešku


Komentari (245)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...