Učvrstili prijateljstva
109

U Zenici završen program razmjene mladih iz četiri bh. grada

Piše: E. Mehić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Zenici je proteklih dana u organizaciji Udruženja građana "Pravo ljudski" održan program razmjene mladih iz četiri bosanskohercegovačka grada pod nazivom "Pravo Ljudski After Visual Youth".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje građana "Pravo ljudski", u saradnji sa Amabasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Centrom za edukaciju mladih iz Zenice, proteklih dana u Zenici je organizvalo radionice sa programom razmjene mladih iz četiri bosanskohercegovačka grada: Bijeljina, Jajca, Trebinja i Zenice.

Damir Čampara, jedan od učesnika iz Zenice, zadovoljan je realizacijom programa u Zenici.

"Pored organizovanja izložbe i projekcije dokumentarnih filmova, kao član tima, imao sam priliku prisustvovati i veoma edukativnim i interesantnim radionicama na temu snimanja i montaže dokumentarnih filmova, tokom tih pet dana kada sam i ugostio učesnika iz Trebinja kroz program razmjene. Pored toga cijela ekipa iz ostalih gradova je definitnvno učvrstila sada već i prijateljstvo, zbog čega sam veoma sretan", izjavio je Damir za Klix.ba

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Program je održan u prostorijama Muzeja grada Zenice od 6. do 10. marta, a obuhvatao je mnogo sadržaja među kojima su i izložba dokumentarnih fotografija "Samo solidarnost", kojom je otvoren prošlogodišnji "Zoom rights" program za mlade, a učesnici su u okviru ovog projekta upoznati sa konceptom građanskog aktivizma i ljudskih prava.

"Cilj ovog programa jeste sprovesti razmjenu između šesnaest mladih osoba, starosne dobi od 17 do 24 godine, koji potiču iz različitih bh. gradova i pripadaju različitim etničkim i vjerskim zajednicama. Mladi su putem sticanja novih iskustava boravka u gradovima BiH, te učešćem na praktičnim i uzbudljivim radionicama i predavanjima iz domena video aktivizma, ohrabreni aktivno učestvovati u različitim dijalozima vezanim za izazove sa kojima se ova populacija svakodnevno susreće", ističu iz Udruženja građana "Pravo ljudski".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pravo Ljudski After Visual Youth program nakon Zenice svoje putovanje nastavlja prema Jajcu, Trebinju i Bijeljini.