BiH
39

"Pravo ljudski" vikend u Zenici

Klix.ba
UG Pravo ljudski će u Muzeju grada Zenice, u petak 26. aprila 2013. godine od 19:30 sati, početi dvodnevni "Pravo ljudski putuje" dokumentarno-filmski program.

Program će otvoriti četiri kratka dokumentarna filma mladih autora i autorica iz BiH, u Pravo ljudski produkciji, a koji su realizirani tokom prošlogodišnjeg festivala u okviru Škole kreativnog dokumentarnog filma 'Ko je vidio Video?!'. Osim navedenih, publika u Zenici će imati priliku pogledati britanski film "Učini to: Priča o modernim odmetnicima" redateljice Emily James, te grčki kratki film "Igra se nastavlja" u režiji Angeli Andrikopoulou i Argyris Tsepelikasa.

"Zenica je nova stanica na Pravo ljudski putovanju, sa željom da vrata nezavisnog dokumentarnog filma otvorimo građanima i građankama izvan Sarajeva. Svjedočimo, nažalost, festivalizaciji!RIJEČ! i centralizaciji kulture, bez sistemskog i dugoročnog razvojnog rada. S tim u vezi, svaki projekat iz oblasti kulture koji spaja različite aktere i koji otvara kulturnu scenu BiH pozitivno utiče na razvoj kulture. To je razlog pokretanja putujućeg Pravo ljudski programa", istakla je Kumjana Novakova, kreativna direktorica Pravo ljudski film festivala, te dodala kako im je "posebno zadovoljstvo što će prikazati angažirane filmove koji se kritički osvrću i na kulturna pitanja mladih bh. autora i autorica."

Nakon filmskih projekcija, u subotu 27. aprila, Pravo ljudski će "zumirati prava" sa učenicima i učenicama srednjih škola u Zenici. Tokom edukativne radionice "Zumiraj diskriminaciju", uz višestruko nagrađivani dokumentarni film "Leteća Anne" rediteljice Catherine van Campen, mladi Zeničani i Zeničanke će putem ovog filma tematizirati pitanje inkluzije. "Kroz postepeni, ali sigurni razvoj tolerancije prema individualnim razlikama i potrebama, doprinosi se širenju saznanja, bogaćenju iskustava i razvoju čovječnosti. Inkluzivno obrazovanje je, ne zaboravite, jedno od osnovnih ljudskih prava", navode iz Pravo ljudski.

Podrškom Nacionalne fondacije za Demokratiju (NED) iz Vašingtona, te British Councila u BiH, "Pravo ljudski putuje" program, koji je započeo 2011. godine sa ciljem decentralizacije i defestivalizacije kulturnih dešavanja, te promocijom društveno angažiranih formi u gradovima širom BiH, nastavlja svoja putovanja.

Nakon Zenice, Pravo ljudski putuje u Doboj, Jajce, Istočno Sarajevo i Široki Brijeg.

Više informacija o programu na www.pravoljudski.org.