Kultura
20

Pravo Ljudski Alter Visual Youth Program u Bijeljini

Klix.ba
U organizaciji Udruženja Pravo Ljudski kroz partnerstvo sa Centrom za omladinsko obrazovanje Proni Brčko i Helsinškim komitetom za ljudska prava Republike Srpske, te u saradnji sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, nastavlja program razmjene mladih ljudi iz četri bh. grada: Jajce, Zenica, Trebinje i Bijeljina.

U subotu, 29. juna u prostorijama Centra za kulturu "Semberija" Bijeljina bit će otvoren Pravo Ljudski Alter Visual Youth program. Pored izložbe fotografija Samo solidarnost! mladih autora i autorica iz različitih gradova u BiH, publika će u okviru ovog programa moći pogledati i dvija bloka filmskih projekcija.

Organizatori su posebno pozvali mlade iz Bijeljine da u subotu 29. juni u 20 sati pogledaju četiri kratka filma nastala tokom škole kreativnog dokumentarnog filma Ko je video Video!? u produkciji Pravo Ljudski Film Festivala, kao i film rediteljskog trojca Srđan Keča, Ludovica Fales i Isis Thompson "Prava društvena mreža" koji je u sklopu 7. Pravo Ljudski Film Festivala u sklopu programa za mlade Zumiraj Prava, dobio posebno priznanje žirija.

"Cjelokupni program implementiraju mladi volonteri i volonterke iz Trebinja, Zenice, Jajca i Bijeljine. Riječ je o incijativi koja, putem niza projektnih aktivnosti, mlade ljude, koji ne samo da dolaze iz različitih gradova već i etničkih i vjerskih pozadina, nastoji kroz iskustvo boravka u različitim gradovima i prijateljskim porodicama, te kroz promociju društveno angažiranih umjetničkih formi i građanskog aktivizma, potaknuti i osnažiti za aktivno sudjelovanje u promjeni isključivih etničkih diskursa koji nažalost još uvijek dominiraju u zajednicama u kojima žive", naveli su organizatori.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Pravo Ljudski Alter Visual Youth program nakon Bijeljine, odlazi na svoje završno odredište ovog programa - Trebinje. Više informacija na www.pravoljudski.org.