Komentari (22)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Zar nije blagostanje tamo gdje je HDZ ? 😂😂😂
Svi u javnom sektoru Zapadnohercegovačkog kantona bi trebali imati najveće plaće u državi. Zašto? Pa zato jer ZHK gospodarstvo uplati najviše indirektnog poreza per capita u državnu blagajnu prema podacima porezne http://pufbih.ba/v1/public/upload/files/0102023.pdf .Široki, Posušje, Grude i Ljubuški su u januaru/siječnju fiskalizirali 7,8% prometa na nivou federacije, a znate koliko ZHK dobije natrag svog novca s jedinstvenog računa? Ni 4%.
Zašto se Zapadnohercegovački kanton pljačka? Kada se 2005. gledalo koliko se iz općina ubere poreza na temelju gospodarske aktivnosti, npr. u općinski proračun Gruda je 2006. uplaćeno 5 milijuna KM indirektnog poreza, nakon čega su šokirani političari u Sarajevu shvatili da općine po Zap. Hercegovini na osnovu svoje gospodarske aktivnosti dobivaju 5 puta više novca nego puno veće općine u ostaku FBiH.
Odmah do kraja 2006. se ukinula odredba da dobiješ iz proračuna koliko uplatiš PDV-a i kao kriterij za novu raspodjelu PDV-a s jedinstvenog računa su uvedeni broj stanovnika, broj učenika i površina kantona nakon čega Grude ostaju bez 4 mil. KM. Grude su s 5 mil. KM indirektnog poreza spale na 1 mil. KM indirektnog poreza u proračunu 2007. Dakle samo Grudama je u 14 god. oduzeto između 70 i 90 mil. KM.
pojam "zapadne Hercegovine" podrazumjeva i Kanton 10, dijelove SBK i entiteta RS.