BiH
0

U Vrbanji kod Bugojna obilježena 17. godišnjica stradanja 54 bošnjaka

FENA
U bugojanskoj mjesnoj zajednici Vrbanja u nedjelju je obilježena 17. godišnjica od stradanja 54 bošnjačka civila Vrbanje, Crniča i Vrpeći, koje su pripadnici HVO-a ubili u julu 1993.

Stanovnici Vrbanje, Bugojna i okolnih mjesta, predstavnici bugojanskih udruženja i organizacija proisteklih iz Armije RBiH, predstavnici vjerskoga, javnog i političkog života Bugojna, susjednih općina i SBK-a, stigli su pred spomen-obilježje u Vrbanji s transparentima u rukama na kojima su bile ispisane poruke pravosudnim organima u BiH da konačno procesuiraju počinioce i naredbodavce stravičnog zločina na teritoriji bugojanske općine.

Kod spomen-obilježja u Vrbanji položeno je cvijeće i proučena Fatiha za duše nevino stradalih civila a u mjesnoj džamiji upriličen je prigodan vjerski program.

Hasan Ajkunić, načelnik Bugojna, tokom svog obračanja prisutnima kod spomen-obilježja u Vrbanji, založio se za energičnije akcije na privođenju odgovornih za zločine u Vrbanji.

"Mi svake godine s ovoga mjesta pozivamo domaće i međunarodne institucije da djeluju, a to činimo i sada. Jasno i glasno ih pozivamo da poduzmu sve aktivnosti i da počinioce ovog gnjusnog zločina odgovaraju za svoja nedjela. Naš glas je odlučan, a poruka jasna: Pravda mora biti zadovoljena, zbog boljeg danas i sretnijeg sutra", istakao je načelnik Ajkunić.

U ime reisu-l-uleme Mustafe Cerića vjernicima se obratio hafiz Dževad Šošić. Poručio je da se iz prošlosti mora učiti, zbog budućnosti, kako se više nikada i nikome nešto slično ne bi dogodilo.

"Danas želimo poslati poruku da svako ima pravo na istinu i na pravdu, te da svakom pripada sretnost života, onako kako mu je Bog to podario. Bosna ima pravo na mir i svi smo odgovorni za mir u Bosni. Mi danas dovimo za mir i sretnost bosanskog čovjeka, bez obzira ko bio i kako se on zvao", poručio je muftija travnički mr. Nusret Abdibegović.