15. godišnjica masakra
0

FOTO+VIDEO / Brutalno ubijeni bez ikakve krivice

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Rodbina, prijatelji i građani Sarajeva, uz brojne predstavnike vlasti, prisjetili su se danas kobnog 28. augusta 1995. godine, dana kada je kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu ubijeno 43 Sarajlija. Položeno je cvijeće, održana minuta šutnje i proučena fatiha.

Ovaj drugi masakr na Markalama dogodio se u 11 sati ujutro, nakon što je iz pravca Trebevića ispaljena minobacačka granata od 120 mm.

Život su tada izgubili: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Njihovi najmiliji dodirivali su danas hladnu ploču s imenima 43 nevine žrtve za kojima je bol i nakon 15 godina ostala ista.

Osamdesetčetvero građana tog stravičnog dana ostalo je teško ranjeno.

Mjesto obilježavanja ovog zločina predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nazvao je mjestom brutalno i bez ikakve krivice ubijenih sugrađana, ocijenivši to dokazom da je agresor na Sarajevo i BiH želio prije svega istrebljenje stanovništva i to potpuno tamo gdje su to mogli.

"Nakon toga su pokušali obmanuti čitav svijet da to oni nisu učinili. Međutim, sve je više i više dokaza, kao što ćete i čuti ovih dana, da je i međunarodna zajednica znala da se ovdje radi o projektilu ispaljenom s položaja bosanskih Srba, a to su ustvari bili agresori na BiH i Sarajevo. Izgubili smo tada ove naše sugrađane, ali danas smo mi ovdje, a ne oni koji su pucali i to je naša pobjeda", kazao je Silajdžić.

Za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ova je godišnjica tužan dan zbog sjećanja na sve nevine živote koji su izgubljeni u odbrani i Sarajeva i BiH od 1992. do 1995. godine.

"Ali, osjećam se i ponosno zbog toga što su i ovaj grad i BiH odbranjeni i što se ipak, ma koliko to dugo trajalo, pokazuje da ruka pravde, kada je riječ o zločincima, može da ih stigne. I slučaj zločinca Batka Vlahovića je zapravo znak da mi nikada nećemo stati u proganjanju zločinaca, dok nas ima, dok se sjećamo i dok razmišljamo svojom glavom, mi ćemo ih ganjati i bez obzira na to gdje oni bili, stići ćemo ih sigurno", poručio je Komšić.

Kratkim je govorom prisutne pozdravio predsjedavajući Skupštine KS-a Denis Zvizdić, naglasivši da je cilj današnjeg obilježavanja sjećanje i odavanje pijeteta nevino ubijenim građanima Sarajeva te članovima njihovih porodica.

"Mi nikada nećemo zaboraviti velike zločine nad građanima i ovim gradom i nikada se nećemo umoriti od prezentiranja istine, niti u traženju pravde i zahtjevima da oni koji su počinili zločine budu privedeni licu pravde. Istina i pravda su preduvjeti za otvaranje i zatvaranje dijaloga", istaknuo je Zvizdić.