{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje 17. godišnjice ubistva 54 Bošnjaka u Vrbanji

F
25.7.2010. u 06:57
0
1
Obilježavanje 17. godišnjice ubistva 54 Bošnjaka u Vrbanji
0
Obilježavanje 17. godišnjice ubistva 54 Bošnjaka u Vrbanji
Bugojno
Danas će u bugojanskoj Mjesnoj zajednici Vrbanja biti upriličena centralna manifestacija obilježavanja 17. godišnjice stradanja bošnjačkih civila Vrbanje, Crniča i Vrpeći.
Prema najavama iz Udruženja porodica stradalih u Vrbanji 1993., polaganju cvijeća na spomen-obilježju, obraćanju zvaničnika i vjerskom programu u mjesnoj džamiji, prethodit će protestno okupljanje ispred Kulturno-sportskog centra.

Uz članove ovog udruženja, u protestima bi trebali sudjelovati predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz Armije RBiH, a cilj je da se ukaže na sporost organa tužilaštva u procesuiranju odgovornih za zločin koji je počinjen u Vrbanji, Crniču i Vrpeći, u julu 1993., kada su bojovnici HVO-a, potpomognuti jedinicama Hrvatske vojske, ubili 54 bošnjačka civila.

"Sedamnaest godina čekamo pravdu. Nismo zadovoljni radom tužilaštva, jer je za zločin u Vrbanji procesuiran tek jedan pripadnik HVO-a. Tražimo da se za nedjelo koje su počinili u Vrbanji po komandnoj odgovornosti kazne oni koji bi trebali. Mi znamo njihova imena, a zna i tužilaštvo", kaže Mirsad Teskeredžić, predsjednik Udruženja porodica stradalih u Vrbanji 1993.

Iz Udruženja su pozvali građane Bugojna da im se pridruže u protestima. Na taj način će pokazati mještanima Vrbanje “da nisu sami na putu traženja pravde za porodice nedužno stradalih civila”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: