{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Mezaristani širom BiH opomena su i duboka rana"

F
10.9.2010. u 12:41
0
0
"Mezaristani širom BiH opomena su i duboka rana"
0
Učenjem Fatihe, Jasina i dove te polaganjem cvijeća i vijenaca u petak je, drugog dana Ramazanskog bajrama, na šehidskom mezarju Kovači obilježen Dan šehida.
Cvijeće i vijence su položile brojne delegacije, među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, te predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, Grada Sarajeva, Islamske zajednice, kao i boračkih organizacija BiH i Kantona Sarajevo.

Članovi delegacija obišli su i cvijeće položili i na mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Kraćim obraćanjem prisutne je pozdravio predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca BiH Izet Ganić, istaknuvši da su mezaristani širom BiH opomena i istina te duboka rana na bosanskoj duši.

"Šehidska mezarja opominju na istinu, ponos, hrabrost i neuništivost bosanskog naroda i zemlje Bosne. Grijeh je ne prisustvovati ovoj manifestaciji ili ne podržati je, jer ko to zaslužuje više od šehida, onih koji su živote položili braneći državu", kazao je on.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić u prigodnom je govoru Dan šehida nazvao danom svjedočenja islamske vjere i svjedočenja vremena kada je na ovu zemlju i narod izvršena agresija koja je rezultirala neviđenim genocidom.

Kazao je da je ovo dan kada se šehidima podnosi izvještaj o trenutnom stanju u zemlji, ali i vrijeme kada se treba osjetiti šta to šehidi poručuju svojim porodicama i narodu.

"Ako nas pitate kakvo je danas stanje, možemo vam poručiti - ne nedostaje nam raznih iskušenja, samo što su ona malo drugačija od onih kada ste vi bili živi. Vi ste imali jedno iskušenje koje ste položili pred Bogom, našim narodom i ovom zemljom. Od nas se ne traži da damo život, već da budemo mudri, složni i jedinstveni", kazao je reis Cerić.

Naveo je također da nam danas nedostaje iskrenosti, malo hrabrosti i razgovora, te da bez računa volimo svoju zemlju. Cerić je istaknuo i da je danas policija otjerala nanu Fatu Orlović sa njene zemlje, ukazavši da je i to jedna od obaveza - biti manje sebični i pomoći nemoćnima.

"Dug prema vama, vašoj djeci i porodicama treba da nas prati. Molimo Svevišnjeg da nam vrati samopouzdanje i da budemo upola hrabriji kao što ste bili vi", poručio je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Učenje i poklanjanje hatme šehidima bit će održano danas u podne u Begovoj džamiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: