{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U vojnoj bazi Butmir otvorena vježba "Brzi odgovor 2017"

Klix.ba
11.10.2017. u 18:53
39
46
U vojnoj bazi Butmir otvorena vježba "Brzi odgovor 2017"
39
Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner izrazio je dobrodošlicu ministrici odbrane BiH Marini Pendeš i ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću na ceremoniju zvaničnog otvaranja vježbe "Brzi odgovor 2017" u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu.
Smotri tokom ceremonije prisustvovali su pripadnici rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rezervni taktički bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu i jedinice iz sastava Višenacionalnog bataljona EUFOR-a kojeg čine mađarski i turski vojnici. Vojnicima su se pridružili pripadnici SIPA-e i Granične policije, uključujući i njihove službene pse.

U svom obraćanju prisutnima i visokim zvanicama, generalmajor Anton Waldner izrazio je dobrodošlicu jedinicama koje nisu u sastavu EUFOR-a, kao što su "1 Rifles" iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rezervni taktički bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, učesnicima iz Oružanih snaga BiH i organa za provedbu zakona Bosne i Herzegovine.

"Svi mi zajednički učestvujemo na ovoj vježbi, a očuvanje sigurnosti nam je glavni cilj", kazao je Waldner.

Ministrica odbrane, Marina Pendeš je izjavilaje kako je jedna od najvažnijih zadaća svake vojske pripremiti se za različite situacije i sigurnosne prijetnje.

"Ministarstvo obrane i ja osobno zalagat ćemo se za još povoljnije uvjete organiziranja i provedbe aktivnosti obuke kao važnog preduvjeta za razvoj naših oružanih snaga", kazala je Pendeš.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da partnerima i građanima BiH žele da pošalju jasnu poruku da postoje policijske snage koje su spremne i obučene da brzo i efikasno odgovore na sve sigurnosne prijetnje.

"Brzi odgovor 2017" je vježba operacija podrške miru koju predvodi EUFOR. Vježba će se održati od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika. Ovo će biti prvi put da se organi za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajednički uvježbavaju po realističnim scenarijima u cilju provjere svojih planova za vanredne situacije.

"Brzi odgovor" će unaprijediti interoperabilnost između snaga EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i organa za provedbu zakona. EUFOR održava svoje kapacitete za odgovor na svaki sigurnosni izazov na lokalnom području u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, ukoliko bude potrebno. EUFOR nastavlja održavati mehanizam pravovremenog razmještanja rezervnih snaga kao podršku organima vlasti BiH u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: