Predstavnički dom PS BiH
0

U utorak o popisu stanovništva?

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da se izjasni da li će Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2011. godini biti razmatran po hitnom postupku.

Odluku o uvrštavanju ovog pitanja na dnevni red donijeće sutra ujutro, prije zakazane sjednice Doma, Kolegijum Predstavničkog doma i predstavnici poslaničkih klubova.

Prijedlogom zakona koji je prošle sedmice utvrdila posebna komisija Predstavničkog doma predviđeno je da se do potpune primjene  Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH primjenjuju podaci o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine. 

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske najavili su da neće podržati da se ovaj zakonski prijedlog razmatra u hitnoj proceduri, a SNSD da će tražiti da se rezultati popisa iz 2011. godine primjenjuju na svim nivoima u BiH od 2014. godine.

Na predloženom dnevnom redu sjednice je više prijedloga zakona, među kojima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Pred poslanicima bi u drugom čitanju trebalo da se nađe i Prijedlog revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, te izvještaji za 2009. godinu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta  BiH, kao i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).