Dom naroda PSBiH
0

Delegati o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva

SRNA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas u drugom čitanju da razmatra Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 30. juna Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Za Prijedlog tog zakona, koji je pripremila Privremena parlamentarna komisija, glasalo je 19 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH, 12 je bilo protiv, dok su četiri poslanika bila uzdržana. 

SNSD je uložio amandman na član 48 Prijedloga zakona. Ovim članom se propisuje da će se za raspodjelu vlasti koristiti rezultati iz 1991. godine sve do konačnog sprovođenja Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

Ova stranka traži da se u zakonu o popisu stanovništva precizira ko će objaviti da je završen Aneks 7, pod kojim uslovima i kada, odnosno povratak izbjeglih i raseljenih. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je ranije da će SNSD odlučiti da li će dati kvorum sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer su delegati PDP-a i DP-a najavili da će podržati zakon o popisu stanovništva BiH.

"Veoma je opasno donijeti zakon o popisu u kojem postoji odredba koja govori da će se struktura vlasti u BiH vršiti na bazi popisa iz 1991. godine, jer je sama suština Dejtonskog sporazuma da se ta vlast vrši na bazi pariteta", rekao je Dodik i dodao da je očuvanje pariteta od ključnog nacionalnog interesa za Srbe i Hrvate i za RS kao entitet.
On je ocijenio da u tom pogledu predstavnici partija iz RS, koji olako prihvataju da podrže taj zakon, čine nesagledivu dugoročnu štetu i uvlače sistem "jedan čovjek, jedan glas" u organe BiH.

PDP je najavio da će podržati zakon o popisu stanovništva u BiH, jer je, kako navode, RS predloženim zakonskim rješenjem dobila mogućnost izjašnjavanja po vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj osnovi i mogućnost da se sazna prava demografska slika BiH. Ova stranka smatra da član 48 ovog zakona suvišan, ali ne i štetan po RS.

Uz sva obavezna popisna pitanja koja propisuje Evrostat, Zakon o popisu stanovništva omogućava stanovnicima BiH da se na dobrovoljnoj bazi izjasne o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te o jeziku. 

Predviđeno je da popisni podaci budu prikupljani u Istočom Sarajevu, a pitanje popisa dijaspore riješeno je tako što će popis ove kategorije stanovništva biti proveden odvojeno od popisa rezidentnog stanovništva.

Delegati bi na današnjoj  sjednici trebalo u prvom čitanju da se izjasne i o Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane, bezbjednosti i obavještajno-bezbjednosnih poslova, te o Prijedlogu mjera Ministarstva bezbjednosti BiH i informaciju o predloženim mjerama policijskih akcija BiH u vezi s terorističkim napadom na Policijsku upravu u Bugojnu.

Na sjednici bi trebalo da bude razmotrena Informacija o dopisu Ministarstva bezbjednosti BiH Ujedinjenim nacijama povodom proglašenja pojedinih organizacija iz BiH povezanim sa terorističkim organizacijama i stavljanja van snage dokumenta koji izaziva pravnu nesigurnost građana i institucija u BiH, te Informacija o stanju bezbjednosti u BiH za prva tri mjeseca ove godine.
Delegati bi u drugom čitanju trebalo da razmotre i Prijedlog zakona  o  dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima BiH, te Prijedlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu. 

Iz Parlamentarne skupštine BiH je saopšteno da će definitivni dnevni red sjednice biti utvrđen neposredno prije njenog početka.

Početak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazan je za 11.00 sati.