Revizija pokazala
3

U sudu u Bijeljini novac građana potrošili na kupovinu automobila

FENA
Osnovni sud u Bijeljini
Osnovni sud u Bijeljini
Glavna služba za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj utvrdila je brojne propuste u radu Ministarstva pravde Republike Srpske u 2011., ali i kršenje zakona iako bi taj resor trebao da bude primjer zakonitosti.

Zvuči kao nevjerovatno, ali je činjenica da su nadležni u ovom ministarstvu, u čijem sastavu djeluju i okružni i osnovni sudovi, u prošloj godini dozvolili nezakonito trošenje sredstava sa računa sudskih depozita.

Na taj račun stranke u postupku, po nalogu predmetnog sudije, deponuju određeni novčani iznos radi namirenja naknada, troškova i paušalnog dijela koji nastaje po određenom predmetu.

Revizija je nezakonito trošenje tih sredstava građana evidentirala u Osnovnom sudu Bijeljina.

Naime, u toj pravosudnoj instituciji su sa depozitnog računa, na kojem su sredstva građana koji su u sporu, isplatili 15.844 KM i to za putnički automobil.

Odluku da uzmu novac građana u sporu i to za kupovinu vozila donio je tamošnji predsjednik Suda, iako je ona u suprotnosti sa namjenom trošenja depozitnih sredstava, budući da se radi o imovini stranke u postupku, upozorila je Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS.

Pomenuta nabavka automobila nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, niti sa Zakonom o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2011. i Odlukom o usvajanju rebalansa budžeta za 2011 godinu.

I samo evidentiranje nabavljenog automobila nije izvršeno prema propisanoj ekonomskoj klasifikaciji, a također je u suprotnosti s odredbama Pravilnika o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike, ukazala je revizija.

Osim toga, u Osnovnom sudu Bijeljina je krajem 2010. godine sklopljen ugovor o kupovini putničkog automobila, ukupne vrijednost sa PDV-om od 33.147 KM, a dva puta je zatim izvršeno storniranje pomenutog iznosa sa osnovnih sredstava i sa korektivnog konta.

"Iz svega navedenog je vidljivo da knjigovodstveno evidentiranje nabavke stalnih sredstava u Osnovnom sudu Bijeljina u značajnoj mjeri nije pouzdano, ne odražava hronologiju poslovnih promjena i knjigovodstvenih isprava, te utiče na istinito i fer iskazivanje stalnih sredstava u finansijskim izvještajima“, navodi revizija.

Ministarstvo pravde RS, koje nadležno za rad sudova u RS, dozvoljavalo je i nezakonitosti u postupku nabavke roba i usluga i direktno kršenje Zakona o javnim nabavkama.

U Osnovnom sudu Gradiška postupak nabavki robe u 2011. godini nije sproveden u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, dok Osnovni sud Banja Luka za nabavku kancelarijskog materijala, te za štampanje obrazaca i materijala, ima zaključena dva ugovora s jednim dobavljačem i oba su iz 2004. godine.

Dajući mišljenje sa rezervom o radu Ministarstva pravde u 2011.godini, dok je taj resor vodo sadašnji predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerard Selman, Glavna služba za reviziju javnog sektora upozorila je i na trošenje budžetom odobrenih sredstava više od dozvoljenog limita.

"Ukupni rashodi za 2011. godinu, u odnosu na rebalansom odobrena sredstva, veći su za 5.012.296 KM ili za pet posto“, navedeno je u revizorskom izvještaju uz opasku da je Selmanov bivši resor, odstupanjem potrošnje u odnosu na plan i raspoloživa sredstva, prekršio Zakon o budžetskom sistemu RS-a.

Međutim, navedene su i brojne druge primjedbe na knjiženja, nepridržavanje propisa i postupanje mimo zakona.

Tako su više iskazani prihodi po osnovu pomoći u naturi za 243.724 KM, jer su tri institucije doniranu opremu evidentirale kao tekući prihod, a ne na dugoročno razgraničeni prihod. Istovremeno, obračunski rashodi su podcijenjeni po osnovu usklađivanja vrijednosti najmanje za 741.000 KM u korist više iskazanih potraživanja, što nije u skladu sa čl. 64. Pravilnika o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike u Republici Srpskoj.

I prelijevanje obaveza iz jedne godine u narednu dovodi do pogrešnog iskazivanja ukupnog izvršenja budžeta, kao i do pogrešnog iskazivanja izvršenja pojedinih budžetskih pozicija koje su važne za funkcioniranje pravosudnih institucija.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske u izvještaju o reviziji zbirnih finansijskih izvještaja Ministarstva pravde RS-a za 2011. godinu skrenula je pažnju i da su, na osnovu naredbe Ministarstva finansija Republike Srpske od 1.februara 2012., evidentirane obaveze za koje nisu postojala raspoloživa budžetska sredstva u 2011., te se time prekršilo zakon, dok su troškovi po tom osnovu iskazani na poziciji "Ostali rashodi obračunskog karaktera", u iznosu od čak 3.703.525 KM.

Revizija je također pozvala nadležne u resoru pravde da ispitaju svrsishodnost zakupa prostora Osnovnog suda Bijeljina.

Zanimljivo je da su u 2011. godini plate zaposlenih bile umanjene u skladu sa Zakonom o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS-a, ali ne i zarade imenovanih lica, odnosno, sudija, tužioca i stručnih saradnika.

U 12 od 13 uzorkom obuhvaćenih institucija, tužiocima, sudijama i stručnim saradnicima obračunat je regres (ukupno 433.738 KM).

Ništa manje nije interesantan ni podatak da rashodi za poštanske usluge ukupno iznose 3.141.330 KM i oni su u pojedinim institucijama veći od ukupno planiranih rashoda energije, komunalnih i komunikacionih usluga, što dovodi u pitanje realnost cjelokupnog procesa planiranja.

Istovremeno, u Ministarstvu pravde nisu imali dovoljno sredstava, tačnije, najmanje 868.389 KM, kako bi platili nastale obaveze po osnovu advokatskih usluga i one će biti izmireno iz budžeta narednih godina.

Tako rashodi za advokatske usluge nastali u 2011. godini iznose najmanje 1.900.000 KM.

Slična situacija je i kada su u pitanju usluge vještačenja.