Revizija institucija BiH za 2011.
0

Ministarstvo vanjskih poslova na telefon potrošilo 1,5 miliona KM

Piše: J. Hadžiahmetović
Revizori Ureda za reviziju institucija BiH predstavili su izvještaj poslovanja institucija naše zemlje za 2011. godinu. Samo na telefonske razgovore, Ministarstvo vanjskih poslova potrošilo je 1,5 miliona KM.
Milenko Šego, glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Milenko Šego, glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Od 71 institucije koja se finansira iz državnog budžeta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova dobili su negativnu ocjenu revizora. Zanimljivo je da je MVP u 2011. godini na putne troškove u zemlji i inozemstvu potrošilo milion i 790 hiljada konvertibilnih maraka.

"Ministarstvo nije uspostavilo pouzdan mehanizam praćenja službenih putovanja i putnih troškova s obzirom na stvarnu funkciju i zadatke institucija, bez jasnog plana i programa putovnja te pravdanja i priznanjavanja nastalih troškova na službenim putovanjima. Tu su još i troškovi telefona u iznosu od milion i 518 hiljada KM", kazao je Milenko Šego, glavni revizor Ureda za reviziju institucija BiH.

Da se u navednom ministarstvu trošilo bez ikakvog razmišljanja, potvrđuju i sljedeće brojke. Naime, troškovi održavanja vozila iznosili su 275.000 KM, izdaci za gorivo iznosili su 422.000 KM. Troškovi reprezentacije premašili su 750.000 KM.

"Svi ovi troškovi na određen način nemaju odgovarajuću evidenciju ili je ona nedovoljna. Mi smo skrenuli pažnju na ovo i upravo iz tih razloga je izraženo ovakvo mišljenje", dodao je glavni revizor BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Prošle godine su insitucije BiH potrošile 902.492.572 KM. Od ovog iznosa, najviše je otišlo na plaće i naknade, 522.424.875 KM, što je u odnosu na 2010. godinu više za 2,7 posto. Kao najznačajnije nepravilnosti u radu institucija, revizori su naveli nedovoljno izgrađen sistem internih kontrola, potrošnju sredstava za reprezentaciju, upotrebu i održavanje službenih vozila, PTT troškove, ugovore od djelu te druge vrste naknada.

"Revizija postoji već 12 godina. Ako ovaj proces gledamo u kontitnuitetu, te 2000. godine stanje je bilo alarmantno. Nisu postojale nikakve evidencije. Ako bismo posmatrali period od tada pa do danas, došlo je do strahovitog napretka", tvrdi Šego.

Kako je kazao, sada su na potezu Parlament BiH, Vijeće ministara, SIPA i Tužilaštvo BiH, koji se trebaju uključiti u cijelu priču.

"Ukoliko bude potrebno pokretati pitanje odgovornosti, ovi slučajevi se ne mogu izbjeći. Vi znate da se i nakon deset godina pokreću razna pitanja kao što su kaznene prijave", pojasnio je Šego.

Iako Ured za reviziju ne pokreće proces odgovornosti, cilj revizorskih izvještaja je pokretanje istih.

"Što se tiče pokretanja javne, moralne, političke i disciplinske odgovornosti, u prošlosti je bilo veoma malo takvih slučajeva. Što se kaznene odgovornosti tiče, bilo je nekih istraga i revizori Ureda za reviziju bili su pozivani u Tužilaštvo BiH i SIPA-u da pojasnimo određene nalaze i preporuke".

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Od 71 državne institucije, njih 30 je dobilo pozitivno mišeljenje, 31 pozitivno mišljenje sa isticanjem predmeta, jedna institucija je dobila mišljenje sa rezervom (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih donosa), pet institucija je dobilo mišljenje sa rezervom uz isticanje predmeta, a tri navedene institucije su dobile negativno mišljenje.